130 de ani de la nașterea botanistului Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca

Fără îndoială Grădina Botanică din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică a municipiului de pe Someșul Mic. Puțini sunt cei care știu că ea funcționează pe lângă Universitatea ”Babeș-Bolyai”, are o întindere de 14 hectare și a fost organizată în anul 1920. Cu cele peste 10.000 de specii de plante din toate colțurile lumii, grădina botanică constituie atât un obiectiv turistic cât și spațiu didactic și științific. Întemeietorul ei este marele naturalist Alexandru Borza.

Alexandru Borza s-a născut la 21 mai 1887 la Alba Iulia. Părintele său Ignat Borza a fost subofițer în armata austro-ungară. Tânărul Alexandru a urmat Seminarul Teologic Greco-Catolic din Blaj și Facultatea de Științe din Budapesta. În anul 1913 a obținut titlul de doctor în științele naturii. S-a numărat printre cărturarii ardeleni care la 1 Decembrie 1918 au participat la votarea Unirii Transilvaniei cu România. A fost ales deputat al Casinei române din Blaj. A făcut parte din grupul care a redactat ziarul ”Alba Iulia”. În perioada interbelică a fost președintele Asociației Generale a Românilor Uniți din Eparhia Cluj-Gherla, fapt pentru care după instaurarea comunismului la putere a fost arestat.

Primul său loc de muncă a fost, ca profesor, la Liceul românesc de băieți din Blaj, iar între anii 1919-1947 a fost profesor de botanică la Universitatea din Cluj. De numele lui se leagă începuturile Institutului Botanic și a Grădinii Botanice din Cluj. Alături de un alt mare savant român, Emil Racoviță, a fost cel care a înființat Parcul Național Retezat, care a fost primul parc național românesc. Profesorul Alexandru Borza a fost printre savanții care au pornit mișcarea de cercetași din România. A publicat un Dicționar etnobotanic care cuprinde peste 11.000 de nume de plante, mai apoi, între anii 1947-1949 a realizat un mare inventar floristic.

În anul 1931 a organizat primul Congres al Naturaliștilor din România. A inițiat o lege pentru ocrotirea naturii. S-a numărat printre membri fondatori ai Academiei de Științe din România. Recunoscut ca savant de renume european, Alexandru Borza a fost ales în anul 1954 președinte de onoare al Congresului Internațional de Botanică de la Paris. În 1958 a fost omagiat de Academia de Științe a Chinei ca ”cel mai vechi cercetător european în viață al florei chineze”.

În ceea ce privește activitatea sa în ierarhia universității, a ocupat pe rând funcția de prodecan, decan al Facultății de Științe și rector al Universității Clujene. Lista de lucrări științifice publicate este impresionant: ”Vegetația și flora Ardealului” (1929); ”Bibliografia Botanică a României”, vol. 1-38 (1914-1938); ”Studii taxonomice floristice: Protecția naturii în România” (1924, 1926); ”Monumentele naturii din Ardealul Central și Apusean” (1924); ”Raionarea floristică a teritoriului românesc” (1948); ”Făgetele României și Fitocenozele din Carpații sudici. Flora grădinilor țărănești române, Flora și vegetația Văii Sebeșului” (1959); ”Introducere în studiul covorului vegetal” (1965, colab.); ”Dicționar etnobotanic” (1968), lucrare premiată de Academia Română.

Profesorul Alexandru Borza a decedat în anul 1971. În anul 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 20, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.