142 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, marcați la Satu Mare

La Satu Mare, împlinirea a 142 de ani de la crearea Partidului Național Liberal a fost marcată joi, 25 mai 2017, în Piața Libertății, la bustul lui Ion I.C. Brătianu, unde a fost depusă o jerbă de flori în memoria ilustrului om politic.

Despre meritele lui și contribuția PNL la crearea României moderne a vorbit președintele Organizației Județene PNL Adrian Albu.

A fost prezent deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară, precum și președintele Organizației municipale PNL Satu Mare, Doina Feher, primari PNL din județ, alături de numeroși membri marcanți ai partidului.

Modelul liberal de gândire politică este legat de iluminism, care a deschis calea legării societății cu știința. Politica liberală s-a afirmat tot mai mult în perioada consolidării structurilor capitaliste. Ea contesta absolutismul, privilegiile feudale, susținea emanciparea de sistemul fanariot și susținea promovarea identității naționale.

În Țările Române ideile liberale s-au afirmat cu tărie în momentele importante din istoria noastră, 1821, 1848 și 1859. Liberalii promovau idei moderne ce vizau extinderea drepturilor politice, dezvoltarea proprietății private, dezvoltarea industriei naționale, consolidarea statului național. Liberalii au militat pentru ridicarea locuitorilor de la statutul de supuși la cel de cetățeni cu drepturi și responsabilități. Liberalii voiau înzestrarea țării cu instituții bancare și de credit, care să ofere capitalul necesar dezvoltării economiei capitaliste.

Marele merit organizatoric de strângere laolaltă a grupărilor liberale i-a revenit lui Ion C. Brătianu, liderul liberalilor radicali. Acesta împreună cu C.A. Rosetti a înființat în principalele orașe comitete liberale conduse de la București, comitete cunoscute sub numele de ”Societatea amicilor constituțiunii”. Un alt moment important a avut loc în septembrie 1871, când s-a înființat ”Uniunea liberală”, iar în 1875, în luna ianuarie, a apărut ziarul ”Alegătorul liber”, ca ziar liberal.

Momentul de constituire a Partidului Național Liberal l-a însemnat închegarea coaliției liberale, la 24 mai 1975, eveniment cunoscut în istorie sub numele de ”Coaliția de la Mazar Pașa”, de la casa maiorului englez Lakeman (Mazar Pașa), numit așa pentru că luptase în armata otomană sub acest nume și și-a pus casa la dispoziția liberalilor pentru acest eveniment. Actul de constituire a PNL a fost semnat de Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, Mihail Kogălniceanu, Alexandru G. Golescu, G. Vernescu, D.A. Sturdza, Alexandru Candiano Popescu, A. Stolojan, Ion Ghica și alții. Conducerea partidului a fost exercitată de I.C. Brătianu și C.A. Rosetti  până în 1883, apoi de I.C. Brătianu singur până la moartea sa în 1891. La conducere a urmat Dimitrie Brătianu, pentru un an de zile, din 1892 D.A. Sturdza până în 1909. La începutul secolului XX s-a impus autoritar Ion I.C. Brătianu, fiul întemeietorului partidului.

Partidul Național Liberal a cunoscut în perioada următoare o serie de scindări. În 1878 s-a format Partidul liberalilor moderați (dizolvat în 1884), în 1882 s-a înregistrat dizidența lui C.A. Rosetti (grupare dizolvată în 1885), iar în 1884 s-a format Partidul Liberal-Conservator (destrămat în 1888). Reunificarea liberalilor a avut loc în 1890 când președintele partidului a devenit Dimitrie Brătianu. În 1899 Ion I.C. Brătianu a reușit să aducă în PNL pe fruntașii socialiști V.G. Morțun, C. Stere, G. Ibrăileanu,G. Diamandi, fruntași care au părăsit Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România.

Cu Ion I.C. Brătianu în fruntea partidului PNL a jucat un rol decisiv în viața politică a României, vreme de 20 de ani. Ion I.C. Brătianu a fost cea mai importantă personalitate politică de la începutul secolului XX. S-a născut la 20 august 1864 la Ștefănești (jud. Argeș) și a decedat la 24 noiembrie 1927 la București. A urmat celebra Școală de Poduri și Șosele devenind inginer. A făcut studii și la Paris. A fost prim – ministrul României în cinci rânduri: 1909-1911, 1914-1918, 1918-1919, 1922-1926 și în 1927,  din ianuarie până în noiembrie. A fost în două rânduri Ministrul Lucrărilor Publice, Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Afacerilor Externe și Ministrul de Interne.

Ion I.C. Brătianu a reprezentat cu succes România la negocierile de pace după Primul Război Mondial care au consfințit realizarea unității naționale a României. Guvernul condus de Ion I.C. Brătianu (1922-1926) a realizat unificarea administrativă a Regatului României și a tradus în viață numeroase reforme economice.

Partidul Național Liberal și-a întrerupt activitatea în noiembrie 1947. Sub regimul comunist mulți fruntași liberali au ajuns în închisori. Spiritul liberal a fost întreținut de liberalii din exil, timp de 50 de ani. La 15 ianuarie 1990 PNL a fost reînființat, primul ei președinte a fost Radu Câmpeanu. În toată perioada care s-a scurs din 1990, PNL a dovedit că este promotorul libertăților individuale, sociale, economice și politice, prin concepție, prin acțiune și tradiție. A fost preocupat de egalitatea în fața legilor de garantarea drepturilor și libertăților cetățenești A promovat procesul de modernizare a societății, coeziunea socială. Pe plan economic a fort pentru adeptul economiei capitaliste, a susținut controlul consumatorului asupra producătorului, promovarea producției, eliminarea birocrației, garantarea dreptului la proprietate. PNL s-a pronunțat și se pronunță împotriva oricăror forme de extremism.

Prof. Carol Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 25, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.