Magyar Lóránd: Ministerul Agriculturii distorsionează opinia publică cu privire la amânarea aplicării Legii risipei alimentare

O importantă lege adoptată încă anul trecut nu poate fi aplicată din cauza Ministerului Agriculturii. Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, acuză Ministerul Agriculturii că nu a elaborat normele metodologice privind aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare, ceea ce face imposibilă aplicarea legii. 

„Ministerul Agriculturii nu și-a îndeplinit obligaţiile cu privire la aplicarea Legea risipei alimentare. Parlamentul a elaborat și a votat anul trecut acest act normativ extrem de important. Ministerul, însă, caută portițe și amână elaborarea normelor metodologice privind aplicarea legii și chiar vrea să modifice actul normativ, ceea ce nu mi se pare justificat”, a arătat deputatul UDMR din Satu Mare, Magyar Lóránd, care a adăugat că legea votată de Parlament în 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, pe 21 mai, dar în lipsa unei metodologii elaborate de minister nu poate fi aplicată.

„În România, 76 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor sunt aruncate la gunoi în fiecare an. Suntem codași în Uniunea Europeană în această privință. Aruncăm la gunoi o treime din mâncare. Aici nu mă gândesc doar la alimentele din gospodărie, risipa se produce în fiecare etapă, de la producție și până ce alimentul ajunge la consumator. Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să facă tot posibilul cu scopul de a diminua risipa alimentară. În primul rând, acest adevărat fenomen are şi un alt efect: poluează mediul. Apoi, alimentele aruncate nu sunt expirate. Cu aceste alimente și cu ajutorul organizațiilor nonguvernamentale am putea diminua – chiar dacă nu elimina – numărul persoanelor din România care nu au suficientă hrană”, a explicat deputatul UDMR.

El a arătat că legea adoptată anul trecut prevede că risipa alimentară trebuie suprimată la fiecare nivel de producție și că magazinele au obligația de a vinde alimentele care se apropie de termenul de valabilitate la un preț mai mic. Totodată, au posibilitatea de a dona aceste alimente unor organizații nonguvernamentale, care au posibilitatea de a le trimite persoanelor nevoiașe.

Magyar Lóránd a precizat că acele alimente care nu mai sunt utile consumului uman sau animal ar ajunge să fie compostate şi folosite ca materie primă pentru producerea de biogaz. Iar dacă după aceste proceduri încă mai rămân alimente risipite, acestea trebuie distruse conform legislației în vigoare pentru a proteja mediul înconjurător.

„Este inacceptabil ca o lege atât de importantă să nu fie aplicată în România, în condițiile în care țara este pe locul nouă în Uniunea Europeană într-un top al celor mai risipitoare state în materie de alimente”, a spus deputatul UDMR.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 26, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.