73 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni în lagărele de la Auschwitz-Birkenau

Duminică, 4 iunie 2017, la Monumentul martirilor evrei din curtea Sinagogii Mari de pe strada Decebal, a avut loc comemorarea evreilor deportați în mai 1944, moment comemorativ organizat de Comunitatea Evreilor din Satu Mare. La acest eveniment au participat: parlamentarii sătmăreni Turos Lorand și Magyar Lorand, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

În numele Comunității Evreiești Satu Mare a luat cuvântul președintele comunității Nicolae Decsei, care a vorbit despre semnificația acestui moment. A vorbit despre tragedia care a cuprins Comunitatea Evreilor sătmăreni, tragedia zilelor de 19 mai-1 iunie 1944, când din cei 26.000 de evrei care locuiau în Satu Mare și împrejurimi, 23.000 du fost deportați la Auschwitz-Birkenau, 18.000 dintre ei fiind aici uciși. Totul a pornit cu ghetoizarea evreilor, deposedarea lor de bunuri, la ordinele Germaniei naziste, cu complicitatea autorităților hortyste din Ardealul de Nord cedat prin Dictatul de la Viena. De la sfârșitul lunii mai 1944, zilnic au fost îmbarcați în vagoane peste 3.000 de evrei, în total au fost expediate în lagăre șase transporturi.

Așa cum a arătat și rabinul din Ujpest (Ungaria), Szerdöcz Ervin, zona Sătmarului era cunoscută ca un puternic centru de civilizație ebraică. Evreii și-au adus contribuția la dezvoltarea arhitecturii, culturii, vieții economice și comerciale a orașului. Rabinul Szerdöcz Ervin a mulțumit tuturor celor care au venit la această comemorare și a vorbit despre felul în care a trăit el, ca și copil de 6 ani, Holocaustul. A pus întrebarea: unde a fost Dumnezeu că a permis să se înfăptuiască această monstruoasă crimă? Unde au fost oamenii de bună credință? Holocaustul este o mare rușine a istoriei, putem să iertăm dar nu putem să uităm, a spus rabinul Szerdöcz.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor a precizat în cuvântul său că fără evreii deportați și exterminați, Satu Mare a devenit mult mai sărac. Evreii au făcut parte integrantă din comunitatea sătmăreană, cu contribuții importante în toate domeniile de activitate. Nu-i vom uita niciodată pe martirii evrei sătmăreni, a spus Kereskényi Gábor.

Președintele Asociației SAVO-Scrierile vechiului oraș, Ovidiu Mica a împărțit cu acest prilej un frumos pliant comemorativ cu contribuția documentară a lui Gyuri Elefant din Tel Aviv și a Fundației Azrieli din Canada.

După-amiază, de la ora 17.00, la Sinagoga Mare de pe strada Decebal, se desfășoară concertul dedicat evreilor sătmăreni deportați în urmă cu 73 de ani. Concertul este susținut de Corul ”Goldmark” al Universității Rabinice din Budapesta, un cor care activează de 47 de ani. De-a lungul existenței sale corul a susținut concerte în Austria, Israel, Germania, Ucraina, Slovacia și Serbia. Sunt interpretate cântece tradiționale evreiești, rugăciuni și melodii religioase, dar și piese din repertoriul muzical universal. Printre soliști se numără Bizcó Tamás, cantor la Sinagoga de pe strada Frankel Leo din Budapesta, Ecser Erzsébet, Fekete László, Kévál Zsuzsa, dirijor Ádám Mária.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 4, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.