Risc iminent de pătrundere a pestei porcine africane în judeţul Satu Mare din Ucraina

Miercuri, 7 iunie 2017, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Satu Mare au fost convocaţi membrii Centrului Local de Combaterea Bolilor – Unitatea Locală de Decizie, preşedintele unităţii fiind prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip. În cadrul şedinţei a fost adoptată decizia privind măsurile necesare pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului Satu Mare.

Având în vedere riscul iminent de pătrundere în judeţul Satu Mare prin confirmarea Pestei Porcine Africane în Ucraina, în apropierea graniței cu județul Satu Mare, se stabilesc următoarele măsuri de prevenire a apariției pestei porcine africane:
a) Unitatea Locală de Sprijin din cadrul CLCB – Primarii:
– Actualizarea listei cu personalul (15-25 persoane) nominalizat pentru intervenția în teren în caz de boli majore; stocurile de materiale, echipamente și utilaje necesare intervenției în teren în caz de boli majore.
– Informări cu privire la menținerea porcilor în incinta curţilor și limitarea circulației acestora în afara localităților, fără documente sanitar-veterinare și asupra interdicției de achiziționare/comercializare de animale, produse alimentare de origine animală (carne, șuncă, cârnați, etc) din Ucraina.

b) Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare:
– Intensificarea verificărilor pe granița cu Ucraina pentru controlul efectuat asupra importurilor de alimente de origine animală, a alimentelor din bagajele călătorilor.
– Informări dacă cu ocazia patrulărilor s-au semnalat cazuri de animale bolnave sau cadavre de porci mistreți sau domestici.
c) Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare:
– Intensificarea verificărilor în trafic cu privire la circulația animalelor și a produselor de origine animală pe drumurile din apropierea graniței cu Ucraina.

În caz de suspiciune sau confirmare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Satu Mare se vor aplica prevederile HG 830 din 9 noiembrie 2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 7, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.