La Satu Mare vor fi marcați 128 de ani de la moartea poetului nostru național, Mihai Eminescu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Cenaclul Cronograf, vă invită joi 15 iunie 2017 la ora 10:00, la un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu, prin depuneri de jerbe la bustul acestuia din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu”, urmând un scurt moment  artistic realizat cu sprijinul cadrelor didactice și al elevilor Colegiului Național „Mihai Eminescu”, după care în curtea Muzeului de Artă poeții sătmăreni vor susține un microrecital liric.

Ziua de 15 iunie reprezintă data morții poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889).

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la ”Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas.

În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4.00 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 14, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.