Tânăra scriitoare Oana Văsuț, la un debut literar reușit cu romanul ”Annie în Lumea Dragonilor”

Miercuri, 14 iunie 2017, începând cu ora 14:00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc lansarea romanului de debut al tinerei Oana Văsuț, ”Annie în Lumea Dragonilor”, apărut la Editura Citadela din Satu Mare. Moderatoarea evenimentului editorial a fost managerul Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan. A fost prezentă la lansare și viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, profesoara de limba și literatura română, Nicoleta Câmpian și directorul editurii Citadela, dr. Aurel Pop.

În sala umplută până la refuz au fost prezenți numeroși elevi de la școala autoarei, prieteni, membrii familiei Oanei Văsuț, profesori, bibliotecari din bibliotecile școlare, de la centrele de documentare, inspectori din învățământul preuniversitar și jurnaliști.

Oana Văsuț s-a născut pe 5 aprilie 2003 în Satu Mare. Este proaspătă absolventă a clasei a VIII-a de la Școala ”Ion Creangă” din Satu Mare. A debutat literar în revista ”Mărturii culturale”. Toți cei care au luat cuvântul au apreciat creația tinerei scriitoare. Viceprimarul Doina Feher a felicitat-o din tot sufletul pentru frumoasa carte scrisă la o vârstă atât de fragedă și i-a urat mult succes în continuare.

Profesoara Nicoleta Câmpian a amintit aspecte din activitatea tinerei scriitoare, ca elevă foarte silitoare, premiantă la concursurile școlare. A vorbit despre evoluția școlară și progresele înregistrate de eleva sa an de an. Personal consideră că Oana Văsuț a creat o lucrare fantastică în care a configurat foarte bine personajele. Întreaga poveste este una fascinantă și îi va bucura pe toți cititorii.

Dr. Aurel Pop, editorul romanului a vorbit la superlativ despre talentul dovedit de Oana Văsuț. A considerat că la vârsta ei dă dovadă de o maturitate apreciabilă. Ea face parte dintre acei puțini scriitori sătmăreni care se dedică literaturii pentru copii. A remarcat talentul ei încă de la început, atunci când a primit un fragment din ceea ce a devenit apoi un roman. Scriitoarea are o foarte bună imaginație, așază foarte bine acțiunea romanului atât în spațiu cât și în timp și prezintă foarte bine diferite amânunte. Dr. Aurel Pop a considerat că romanul Oanei Văsuț merită să fie trimis revistelor literare. La 14 ani să scrii un roman este o frumoasă realizare. Directorul Editurii Citadela i-a înmânat Oanei Văsuț o diplomă de excelență, pe care o merită din plin.

Impresionați de realizarea adolescentei, au luat cuvântul poetul și publicistul Ioan Nistor, Poetul Ioan Sălăjanu, directorul Școlii ”Ion Creangă” profesoara Tamara Volcovinschi, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care a spus că autoarea este o prezență permanentă la acțiunile organizate de bibliotecă, poeta Dana Cristea care a invitat-o pe tânăra scriitoare să participe la ședințele cenaclului literar ”Cronograf”, unde este așteptată cu drag.

Un grup de elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” au prezentat un frumos program muzical.

Luând cuvântul, autoarea a mulțumit pentru cuvintele frumoase care i-au fost adresate și a povestit pe scurt cum i-a venit ideea scrierii acestui roman, cum a dezvoltat subiectul până în clasa a VII-a când a început să scrie romanul. Pentru personaje a folosit oameni pe care îi cunoaște. Romanul ”Lumea Dragonilor” s-a înfiripat în serile târzii în care îi povestea surorii mai mici, în pauzele de la școală, printre piticii curioși și în singurătatea tihnită a zilelor de vară.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 14, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.