Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la Satu Mare, la 128 de ani de la moarte

Ziua de 15 iunie este ziua în care în anul 1889 poetul nostru național Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice. Ca și în alți ani, la această dată au fost organizate la Satu Mare manifestări la bustul poetului de la Colegiul Național din Satu Mare, instituție de învățământ care are cinstea să fie prima care poartă numele poetului.

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu cenaclurile literare din municipiu a fost omagiat marele nostru poet. La eveniment au participat poeți și scriitori sătmăreni, oameni de cultură, cadre didactice și elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, jurnaliști.

La bustul poetului a vorbit despre semnificația acestei zile și personalitatea poetului Loredana Știrbu din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Managerul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a vorbit despre marele merit al poetului de a fi creatorul limbii literare românești, cel care a scris atât de frumos despre graiul românesc vorbit pe plaiurile sătmărene, ca fiind cea mai curată limbă românească. Evident, dacă poetul nu a fost la Satu Mare a avut ocazia să cunoască realitățile de aici prin intermediul unui coleg de studiu. Pe vremea poetului, Satu Mare era în cadrul imperiului dualist, dar a venit și vremea, în 1918, când s-a făcut dreptate poporului român și Satu Mare și toată Transilvania s-a unit cu România. Felician Pop a mai menționat că Satu Mare este și leagănul limbii maghiare, de aici se trag o serie de mari scriitori maghiare, precum Ady Endre și Kölcsey Ferenc. Noi sătmărenii putem fi mândri de ce a spus Eminescu despre limba română vorbită aici. Eminescu se numără printre aceia care ”au gândit pentru această țară”.

La bustul lui Eminescu, un grup de elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” au recitat din lirica eminesciană și au interpretat cântece pe versurile poetului. Din creația lui Eminescu a citit un poem și profesoara Cornelia Bălan Pop. La bust au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare a cenaclurilor literare din municipiu, ”Afirmarea” și ”Cronograf”.

Manifestarea omagială a continuat în curtea Muzeului de Artă. Aici poeții sătmăreni au citit din creația lui Eminescu sau creațiile proprii. Loredana Știrbu a citit din volumul ”Vise fără somn” de Ion Bala, Cornelia Bălan Pop din volumul propriu ”Trei lacrimi. Povara anotimpurilor ce vor veni”, Bogdan Crivăț din volumul său care a apărut recent, ”Bocetul Șamanului”, Robert Laszlo din volumul ”Aripi de lut”. A recitat la rândul lui un frumos poem patriotic Felician Pop, iar Gheorghe Cormoș și Mark Voinescu din creațiile proprii.

Întâlnirea din curtea Muzeului de Artă, la Statuia Limbii române, a oferit și prilejul unui schimb de idei și formularea unor propuneri privind activitatea viitoare în cadrul cenaclului. Astfel, s-a propus amenajarea spațiului de pe dealul Comja, unde în anul 1938 s-au plantat de către militarii armatei române brazi cu care s-a scris numele ”Eminescu”. S-a propus ca în viitor aici să se organizeze manifestări omagiale.

De asemenea, s-a propus organizarea unei ieșiri a cenaclului la Tarna Mare, la tabăra de creație a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Din nou s-a făcut apel la solidaritate și respect reciproc între membrii cenaclurilor literare sătmărene.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 15, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.