Cea de-a V-a ediție a Festivalului Vinului Sătmărean, la acest sfârșit de săptămână

Aflat la a V-a ediție, Festivalul Vinului Sătmărean a debutat sâmbătă, 17 iunie 2017 cu o suită de manifestări în Piața 25 Octombrie. Festivalul a oferit sătmărenilor posibilitatea de a cunoaște mai bine vinurile de pe Dealurile Sătmarului. Festivalul este organizat la inițiativa Consiliului Județean Satu Mare și a Asociației Viticultorilor din județul Satu Mare. Într-un cort amenajat special au putut fi degustate vinuri din zonele viticole Beltiug, Halmeu, Turulung, Ardud, Viile Satu Mare și din alte zone ale județului.

Pe scena amenajată în Piața 25 Octombrie, de la ora 14.00 a început festivitatea de premiere. Pe scenă au urcat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, subprefectul Tamás Altfatter, parlamentarii sătmăreni Erdei István și Magyar Lorand, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, managerul județului Satu Mare, Nagy Szabolcs, prof. dr. Aurel Pop, președintele juriului, președintele Asociației Viticultorilor Sătmăreni, Leitner Géza.

Toți cei care au luat cuvântul au mulțumit pentru invitația adresată lor, i-au felicitat pe viticultorii participanți, pentru efortul lor de a produce vinuri de calitate. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a arătat că participă la festival în dublă calitate, atât ca primar dar și de consumator de vinuri. ”Noi sătmărenii ne mândrim cu vinurile noastre de calitate, acum că președintele Asociației Viticulyorilor din județul Satu Mare, a obținut recunoașterea vinurilor noastre sub marca Dealurile Sătmarului. Acum putem concura și pe plan internațional”, a spus Kereskényi Gábor. Cu toții au subliniat că vinurile sătmărene sunt foarte bune, plantațiile din județ, pe diferite tipuri de soluri ne situează pe un loc fruntaș în țară.

Președintele juriului, prof. dr. Aurel Pop, a spus că personal cunoaște bine viticultura din județul nostru, Sătmarul întotdeauna a produs vinuri recunoscute. Viticultorii sătmăreni au infirmat credința că aici nu se pot produce vinuri roșii de calitate. Numărul mare de probe de vinuri roșii este o dovadă în acest sens. Calitatea vinurilor sătmărene a cunoscut în ultimul timp un salt calitativ remarcabil. În concurs au fost depuse 111 probe, din care 55 vinuri albe, 51 vinuri roșii și 5 roze. Vinurile roșii au cucerit cele mai multe medalii. Prof. dr. Aurel Pop a mai precizat că rezultatele concursului sunt obiective, subiectivismul a fost exclus în totalitate. Factorii responsabili din județ trebuie să sprijine producătorii de vinuri, a spus dr. Aurel Pop și a lăudat organizarea de excepție a concursului și a întregului festival.

Din partea juriului a mai luat cuvântul Kormos Zoltán, care a arătat că au fost prezentate și 10 probe de vinuri care nu au corespuns exigențelor. A recomandat mai multă atenție procesului de producție și a recomandat ca producătorii să întrebuințeze cu curaj cele mai moderne metode, avem multe de făcut în domeniul marketingului.

Organizatorii festivalului au pregătit și un program artistic cu mai multe stiluri muzicale. De la ora 15.00 au prezentat un program aplaudat de spectatori Ansamblul folcloric județean ”Doruri Sătmărene” de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Pentru numeroșii spectatori prezenți a cântat solistul de muzică populară Petrică Mureșan, urmat de Canarro, Black River Blues Band și Proconsul. Duminică, în intervalul orar 15.00 – 21.30 vor veni în fața spectatorilor elevii Școlii de Arte, Șuba Attila și Soulfool Band, Ducu Bertzi, Pély Barna și White Mahala.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 17, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.