Cele mai noi creații ale poetului Gheorghe Cormoș, dezbătute la Cenaclul „Afirmarea”

Sâmbătă, 13 aprilie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc cea de-a şaptea şedinţă din acest an a Cenaclului Literar “Afirmarea”, coordonat de poetul Ion Bala. Şedinţa a debutat cu evocarea poetului sătmărean Emil Matei, născut la 6 aprilie 1947 în comuna Apa şi trecut în eternitate la 1 septembrie 2001. Profesorul Alexandru Ivanovici a citit câteva din cele mai frumoase poezii ale poetului şi a  depănat amintiri de la Cenaclul „Cetatea” al cărui animator a fost în anii tinereţii poetul Emil Matei. El a marcat multă vreme viaţa culturală a Sătmarului, reuşind să adune în jurul său mulţi creatori şi iubitori de literatură.

foto cenaclum

Poetul Gheorghe Cormoş a citit din ultimele sale creaţii, care au fost bine primite de către cei prezenţi. Luând cuvântul, poetul Gheorghe Creţu a apreciat că poemele lui Gheorghe Cormoş „au un stil inconfundabil„ şi că el „construieşte poezile foate frumos, cu maturitate desăvârşită, creând poeme precum un curcubeu care luminează totul”.

Editorul şi omul de cultură George Terziu a apreciat la rândul său că, poetul Gheorghe Cormoş “scrie o poezie a definiţiilor, versurile sunt foarte cursive, frumoase, care îţi dau impresia că sunt între real şi ireal”. Este evident faptul că poetul este într-o căutare continuă. Coordonatorul cenaclului, poetul Ion Bala, a apreciat că poeziile lui Gheorghe Cormoş sunt bine structurate. La el “sentimentul de căutare se transformă la un moment dat în sentiment de libertate”. Foloseşte o diversitate de limbaj, care dă culoare poeziei şi nu te plictiseşte”. Ştie cât să spună şi cât să nu spună”. Gheorghe Cormoş a mulţumit pentru aprecierile rostite la adresa creaţiilor sale şi a citit și o poezie în memoria tatălui său, de la a cărui dispariţie se vor împlini în curând 20 de ani.

În continuare a fost prezentat numărului 8, pe lunile martie-aprilie 2013 a revistei internaţionale de cultură “Cervantes”, al cărei fondator este George Terziu. Domnia sa a prezentat colectivul redacţional, în fruntea căreia se află de la acest număr, poeta Liliana Ghiţă Boian. Ea este originară din Drăgăneşti-Olt, unde ca poetă şi directoare a Bibliotecii „Dimitriu Popiviciu”  şi redactor şef al revistei „Câmpia cuvintelor”, a desfăşurat o bogată activitate culturală. Deşi a absolvit o facultate cu profil economic, a fost tot timpul atrasă de cultură şi cum a mărturisit, marele ei vis a fost să devină jurnalistă. A publicat mai multe cărţi: „Sfâşierea de lumină” -2002, „Capricii autumnale” -2005, „Rugăciune pentru tine” -2006, „Rugăciuni despletite-n curcubeu” -2006. Colectivul de redactori ai revistei este format din Mihail Grămescu, Camelia Pantazi Tudor, Boris Marian, Constantin Kapitza, Mihail Gabriel Badea, Ştefan Doru Dăncuş, Mihail Gabriel Badea, Daniela Toma, Patricia Lidia, Natalia Carmen Sfâra – tehnoredactare, Camelia Pantazi Tudor, Carmen Bala şi Rodica Zoica Cuc – corectură.

Putem afirma fără să greşim că George Terziu s-a integrat deja perfect în viaţa culturală a Sătmarului. Dinamic, plin de idei, şi doritor să promoveze cu orice preţ cultura românească, atât în ţară cât şi în străinătate. Mărturiseşte că vrea să schimbe în bine percepţia pe plan extern a României. Editura Inspirescu şi-a propus se editeze prima antologie de proză scurtă din ultimii ani. Autorii de scrieri scurte vor avea astfel posibilitatea de a face parte dintr-un volum care se va tipări într-un tiraj suficient de mare din care fiecare autor va primi un anumit număr de exemplare. Despre lansarea antologiei s-a precizat că va avea loc la Bucureşti, în prezenţa televiziunilor şi a unor personalităţi din lumea literară. Antologiei i se va face o mediatizare în revistele culturale şi în spaţiul virtual. Referinţele critice vor fi publicate în diverse reviste naţionale şi internaţionale de cultură.

Lucrările cenaclului au alternat cu momente muzicale susţinute de solista de muzică populară Angela Munteanu, acompaniată la taragot de Ionuţ Dărăban. De asemenea a smuls ropote de aplauze formaţia ȚPunctul următor”, avându-i în componenţă pe Georgeta Govor, Loredana Morar şi Alexandru Ivanovici. Grupul a interpretat frumoase cântece populare şi doine pe versurile lui Nicolae Labiş şi a poetului ucrainean Taras Shevcenko. Printre participanţii la lucrările cenaclului, alături de vorbitori, îi menţionăm pe Ioan Aniţaş, Liliana Ghiţă Boian, Adrian Avăşan, Rodica Zoiţa Cuc, Carol C. Koka, Bura Maria, Voichiţa Costan şi Adrian Ardelean.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.