Prefectul Eugeniu Avram a cerut menţinerea supravegherii digurilor de pe râul Crasna

Ca urmare a instituirii avertizării hidrologice de cod portocaliu pe râul Crasna de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, prefectul Eugeniu Avram a dispus activarea Comandamentului Operaţional Judeţean şi efectuarea serviciului de permanenţă la primăriile aflate sub avertizare.

berveniÎn data de 13 aprilie, sâmbătă, prefectul s-a deplasat în mai multe localităţi aflate pe cursul Crasnei pentru a verifica modul în care se aplică dispoziţiile date şi de a analiza, împreună cu specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, situaţia din teren şi pentru a stabili cu autorităţile locale ce măsuri se vor aplica în caz de necesitate, fiind vizate localităţile Moftin, Domăneşti, Căpleni şi Berveni.

Având în vedere cantităţile mari de apă căzute în ultima perioadă, infiltraţiilor în pământ şi presiunii exercitate datorită curgerii apei, prefectul judeţului a insistat asupra necesităţii monitorizării permanente a rezistenţei digurilor de apărare pe râul Crasna, cele mai mai afectate de nivelele ridicate ale apelor. Prefectul a transmis primarilor de comune să menţină în stare de alertă comitetele locale pentru situaţii de urgenţă astfel încât să poată interveni în orice moment. Potrivit informaţiilor furnizate de SGA şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului Satu Mare nu există drumuri de acces sau locuinţe inundate.

Datorită ploilor căzute pe mai multe suprafeţe de teren agricol din judeţ se înregistrează fenomenul de băltire a apelor. Prefectul Eugeniu Avram a solicitat punerea în funcţiune a motopompelor pentru evacuarea apei la Moftin şi Berveni, unde a constatat că există suprafeţe agricole destul de mari afectate. Totodată s-a cerut Direcţiei Agricole ca împreună cu autorităţile locale să inventarieze şi să evalueze efectele asupra culturilor agricole şi eventualele pagube pentru producători pentru a solicita autorităţilor guvernamentale posibilitatea acordării de ajutoare în cazurile care se încadrează în reglementările legale în vigoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.