Simpozionul de Artă Contemporană DFEWA de la Ardud a ajuns la a IV-a ediție  

La Cetatea Ardudului se desfășoară în aceste zile, cu sprijinul Primăriei Orașului Ardud, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului de Artă Contemporană DFEWA, având-o curator și de această dată pe Dorothea Fleiss asistată de Virginia Pișcorean din România, Susanna Fleiss din Germania, istoricii de artă Adina Scutelnicu, Tiberiu Alexa din România și Tran Thi Huynh Nga din Vietnam. La Ardud și-au dat întâlnire, la inițiativa Dorotheei Fleiss, 25 de artiști plastici din România, Bielorusia, Chile, Thailanda, Malaezia, Vietnam. Italia, Georgia, Japonia, India, Turcia, Nepal, Serbia, Ungaria.

Sunt prezenți la Ardud artiștii plastici: Ales Falaj-Bielorusia, Camil Mihăescu-România, Carmen Vasile-România, Carolina G.Aguero-Chile, Chatchwan Nilsakul –Tailanda, Chin Kong Yee – Malaezia, Dan Badea – România, Dang Tuang – Vietnam, Daniela Frumușeanu – România, David Heredia – Chile, Doan Thi Thu Huang – Vietnam, Dorothea Fleiss – România, Giuseppe Strano Spitu – Italia, Kiraly Gabriela – România, Mai Lashauri –Georgia, Nakaoka Masumi – Japonia, Ragendra Upsakar – India, Semsi Altas – Turcia, Tel Sin Len – Malaiezia, Vincze Juhas – Serbia/Ungaria, Virginia Pișcorean – România, Yldiz Ersagdic – Turcia, Yolanda de Sousa – India, Szemak Zsuzsa – România și Umesh Shrestha – Nepal.

Dorothea Fleiss ne-a relatat că organizarea unor astfel de întâlniri internaționale cu artiști plastici mai mult sau mai puțin cunoscuți, este inițiativa ei privată, îi aparține și s-a gândit la astfel de evenimente încă din anii 90 în urma participării la simpozioane similare care au avut loc în diferite țări. Deoarece imaginea României în aceea perioadă era una negativă, ea s-a gândit să organizeze astfel de evenimente pentru a schimba impresiile altora despre România și Transilvania, orașul ei de baștină fiind Carei. Prima ediție a organizat-o în orașul natal, în anul 2000, în Grădina Viilor și apoi la Bobald, expozițiile organizându-le la Muzeul de Artă din Satu Mare unde au fost donate lucrări care îmbogățesc colecția internațională a muzeului și sunt păstrate în arhiva muzeului. Dorothea Fleiss speră că actuala conducere a muzeului le va expune cât mai curând într-o expoziție.

În urmă cu cinci a venit la Ardud unde primarul Ovidiu Duma îi găzduiește pe artiști în cetatea Ardud, unde le-a oferit un spațiu într-un loc interesant, plin de energie pozitivă. Are o colaborare foarte bună cu Primăria, de aceea aici a fost înființat Muzeul de artă contemporană – Ardud, care prin construirea Casei de cultură a orașului va primi spații mai mari pentru expoziții permanente. Dorothea Fleiss a înființat astfel de muzee de artă contemporană în China unde au fost donate 50 de lucrări valoroase, la New York, Valparaiso, Franța, în România la Turda și Austria.

În Austria DFEWA are o rezidență permanentă, care poate primi oricând artiști plastici care doresc să lucreze acolo, inițiativă sprijinită de primăria de la Viena. La Carei sunt primiți artiști din toată lumea. Dorothea a mai mărturisit că în tot ce face este ajutată de familie, de mama sa care are 80 de ani și îi este alături și acum, de prietena sa Magdalena Bus din Satu Mare, care și de astă dată a ajutat-o la proiect. ”Este un lucru important să putem realiza ceea ce ne-am propus, conexiunea dintre artiști, între est și vest, între oameni, să știm că lăsăm în urma noastră ceva frumos și folositor”.

Duminică, 25 iunie de la ora 12.00, la Muzeul de Artă din Satu Mare va fi vernisată expoziția cu lucrările realizate de artiștii participanți la simpozionul din acest an de la Ardud. Activitatea artiștilor plastici se va încheia vineri, 30 iunie printr-o expoziție organizată în sălile Muzeului de Artă Contemporană de la Cetatea Ardudului.

prof. Lia Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 23, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.