La Cercul Militar Județean a fost lansat volumul col. (r) Voicu Șichet ”Plăieșul de pe Someș – colonelul Petru Prodan”

Joi, 29 iunie, 2017, la Cercul Militar Județean Satu Mare a avut loc lansarea cărții ”Plăieșul de pe Someș – colonelul Petru Prodan”, apărută la Editura sătmăreană Citadela. Moderatorul evenimentului editorial a fost lt. col.(r) Zorin Platec. Despre carte au vorbit: dr. Daniela Bălu, preot dr. Cristian Boloș, col. (r). Mircea Blideran și dr. Aurel Pop. Cartea este rodul străduințelor depuse de col. (r) Voicu Șichet, care din motive obiective nu a putut fi prezent la lansare.

În volumul lansat astăzi au fost adunate toate articolele publicate de col.(r) Petru Prodan în revista ”Eroii Neamului”, articolelor le sunt alăturate și aprecierile din partea celor apropiați. Cartea este un semn de omagiu și veșnică aducere aminte pentru un ”plăieș moldovean” care s-a stabilit de 20 de ani în Satu Mare.

Dr. Daniela Bălu a amintit că a scris cu plăcere rândurile din carte, ca un semn de prețuire a activității colonelului Petru Prodan, pe care l-a întâlnit des în paginile revistei ”Eroii Neamului”. Articolele lui sunt de apreciat, ele sunt bine documentate, au o vastă bibliografie. Petru Prodan s-a aplecat cu multă competență asupra marilor momente din istoria noastră, asupra marilor sale personalități.

Părintele dr. Cristian Boloș a spus printre altele că ilustrul colaborator al revistei ”Eroii Neamului” a trecut la cele veșnice ”în Patria lui Dumnezeu”. El a purtat cu demnitate toată viața lui numele Apostolului Petru, care este pentru noi un model. A fost un om credincios ”întâlnirile cu el erau zile de sărbătoare”. În spatele hainei militare a fost un om bun, foarte sensibil. Părintele Boloș a relatat și ultima întâlnire cu colonelul, care a fost întâlnirea de rămas bun.

Col. (r) Mircea Blideran a vorbit despre drumul în viață și cariera militară a col. (r) Petru Prodan, care a îmbrăcat haina militară la 15 ani, ca elev al Colegiului Militar Național ”Ștefan cel Mare”. S-a născut în 1954 în comuna Frumușica din județul Botoșani. A urmat Colegiul Militar Național ”Ștefan cel Mare”, Școala de Ofițeri Activi de Artilerie ”Ioan Vodă” din Sibiu. În anul 1986 a fost admis la Academia de Înalte Studii Militare. A îndeplinit funcții de mare răspundere, comandant de batalion, ofițer de stat major de regiment, comandant de obiectiv, șef de stat de batalion, și în sfârșit comandant de Centru Militar Județean Sălaj, la Zalău. La Satu Mare, după pensionarea survenită în 2004, a devenit membru al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria“.

Dr. Aurel Pop a făcut referire la numeroasele volume pe care le-a editat de-a lungul anilor, carte de istorie ocupând un loc important. A subliniat meritul col. (r) Voicu Șichet în editarea articolelor colonelului (r) Petru Prodan. Editura pe care o conduce ar fi interesată să publice cărți despre activitatea personalităților militare care sunt în viață, ei ne pot furniza informații prețioase din timpul serviciului lor în slujba patriei. O carte este oglinda activității acelei personalități și merită încredințată tiparului, a spus dr. Aurel Pop.

În final doamna Prodan a mulțumit tuturor pentru efortul făcut de a strânge toate articolele soțului său într-un volum, ca semn al prețuirii. Carte contribuie la perpetuarea memoriei sale, a unui om de o deosebită bunătate, înțelegător cu toți cei din jur, factor de echilibru în mijlocul colectivelor în care s-a regăsit.

Prof. Carol C. Koka             

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 29, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.