Algeria: Răpitorii au primit „ajutor logistic” din Libia (sursă islamistă)

Comandoul islamist, care a organizat luarea de ostatici din Algeria, avea legături cu surse islamiste libiene, care i-au oferit „ajutor logistic”, a indicat marţi o sursă fundamentalistă din Libia, citată de AFP.

algeriaSursa, care a preferat anonimatul, nu a precizat natura respectivului „ajutor”, recunoscând că islamişti libieni au stabilit contacte între răpitori şi mass-media. Din medii islamiste libiene, cu baze în estul Libiei, au putut fi procurate numere de telefon ale atacatorilor.

„Nu erau libieni în grupul care a lansat atacul” asupra complexului Tiguentourine de lângă In Amenas (sud-estul Algeriei), a explicat pentru AFP aceeaşi sursă islamistă, insistând că nu au existat contacte directe între atacatori şi combatanţi libieni de esenţă fundamentalistă.

Islamiştii libieni nu au avut nicio legătură cu modul de operare sau cu gruparea care a organizat asaltul, „Cei care semnează cu sânge”, condus de Mokhtar Belmokhtar. Acesta a părăsit organizaţia Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI) în octombrie anul trecut pentru a-şi crea propria mişcare, deşi a fost unul din membrii fondatori ai AQMI.

După înlăturarea fostului lider libian, Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, islamiştii libieni au câştigat tot mai mult teren şi au dobândit un important arsenal militar.

Premierul algerian, Abdelmalek Sellal, a indicat luni că la originea acţiunii la complexul de lângă In Amenas s-a aflat un comando islamist plecat în urmă cu două luni din Mali, cu mult înaintea recentei intervenţii franceze în ţara africană.AGERPRES

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 22, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.