Actorul Teatrului de Nord, Sorin Oros a participat la Biblioteca Județeană la ”Confesiunile cărturarului”

Vineri, 30 iunie 2017, în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc o nouă întâlnire în cadrul ”Confesiunilor cărturarului”, cu participarea îndrăgitului actor de la Teatrul de Nord Satu Mare, Sorin Oros. Moderatoarea evenimentului cultural a fost Violeta Tarța din partea Bibliotecii Județene. Ea a mulțumit pentru amabilitatea cu care actorul a răspuns invitației de a participa la acest eveniment. Violeta Tarța l-a caracterizat de la început, pe actor, ca fiind un om de mare valoare și a prezentat publicului nu prea numeros principalele date biografice și drumul lui în teatru.

Actorul Sorin Oros s-a născut la Cluj-Napoca, la 1 decembrie 1967. Aici a urmat Liceul ”Ady-Șincai”, profil Filologie – Istorie, între anii 1983-1987. A urmat apoi Facultatea de Teatru din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Teatru, secția Arta actorului, la clasa conf. univ. Marius Bodochi, între 1993-1997. A sosit la Satu Mare în același an, primul spectacol al său fiind ”Petru sau petele de soare”. Actorul are un masterat în Arta actorului, luat în anul 2003. Între anii 2013-2014 a ocupat funcția de director general la Teatrul de Nord Satu Mare. Din anul 2005 este președintele Asociației culturale TransFestSilvania Theatrum.

Actorul Sorin Oros este autorul a mai multe cărți, toate în legătură cu teatrul. Pentru cartea „Teatru! 9 piese noi”, apărută la Editura Ecou Transilvan în 2015, a fost distins cu Premiul Ligii Scriitorilor – Filiala Cluj, pentru Cartea de Teatru. În cariera sa, până acum a jucat peste 70 de roluri, a fost Lică Sămădăul în ”Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, Tipătescu, în celebra piesă a lui I.L. Caragiale ”O scrisoare pierdută”, Miroiu, în ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, Avram Iancu, în piesa cu același nume de Lucian Blaga, Spânul în ”Harap Alb” de Ion Creangă etc.

Participanții la această întâlnire au profitat de ocazie și au pus numeroase întrebări. Actorul a făcut precizarea că prezentarea lui ca și un cărturar i se pare exagerată, deoarece îi consideră cărturari pe Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Șerban Cantacuzino și alții. El se consideră un actor de succes și un om de cultură. Consideră că actorul odată coborât de pe scenă devine un cetățean ca și oricare altul. Personal nu este invidios pe nimeni, știe de exemplu că cei mai în vârstă decât el vor avea dreptul să joace roluri de om bătrân. Loredana Știrbu a făcut precizarea că s-a constatat că sătmărenii nu-și cunosc oamenii de valoare, de aceea s-a convenit organizarea acestor întâlniri.

Referitor la întrebarea cum a devenit actor, Sorin Oros a spus că mai întâi a vrut să fie cascador, iar o serie de accidente l-au convins să renunțe. A dat de mai multe ori admitere la Institutul de Teatru, atât la București cât și la Cluj-Napoca, până a reușit. Meseria de actor este destul de grea. Actorului îi trebuie un timp să-și revină din rolul pe care l-a jucat. Referitor la managementul instituției teatrale, actorul a acuzat lipsa unui management eficient.

Întrebările s-au referit și la roluri plăcute și mai puțin plăcute. Actorul a recunoscut și cu alte ocazii că un rol preferat este cel a lui Francois Villon, în care se regăsește chiar și în viața reală. Rolurile jucate cu de-a sila se observă. Experiențe mai puțin plăcute are de la spectacolele pentru copii. Aceștia comentează cu voce tare, iau atitudine în anumite situații, ceea ce deranjează. Actorul trebuie să intre bine în rolul său, să se identifice cu personajul jucat. El mai și improvizează în anumite situații limită.

În Satu Mare, spectatorii maghiari sunt mai harnici, ei vin în număr mare la teatru. Un management bun este acela care știe să atragă spectatorii, atrage sponsorizări. Nu e bine dacă teatrul este condus în mod dictatorial. Demult existau Consiliile artistice care aveau un cuvânt de spus asupra mersului lucrurilor dintr-un teatru. Întâlnirile dintre actori și spectatori sunt binevenite. Sorin Oros a mai adăugat că la Satu Mare sunt probleme și cu afișajul. Sunt prea puține locuri unde se poate face acest lucru. O altă problemă ar fi și numărul mic de actori la Satu Mare. Actorul a mai relatat impresii de la un spectacol jucat în SUA. Cineva din sală a remarcat că Sorin Oros este și un foarte bun jurnalist. Este de apreciat pentru faptul că spune întotdeauna adevărul, are o peniță foarte ascuțită, ca jurnalist.

Întâlnirea de la Biblioteca Județeană, chiar și în fața unui public mai puțin numeros, și actorul Sorin Oros, a fost un bun prilej de cunoaștere reciprocă. Întâlnirea și-a atins pe deplin scopul.

Prof.Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 30, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.