A apărut cel de-al doilea număr pe acest an al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

Numărul din iunie 2017 al revistei ”Eroii Neamului” are un conținut bogat și o excepțională ținută grafică. Remarcăm în primul rând ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, articol aparținând col.(r) Voicu Șichet. Articolul semnalează manifestări din ultima perioadă, organizate în cinstea eroilor neamului românesc din județul Satu Mare. Amintim aici inaugurarea monumentelor din localitățile Horea și Someșeni.

Despre monumentul  din localitatea Horea ne relatează dr. Daniela Bălu, la p.7. Despre pelerinajul ”Pe urmele memorandiștilor” citim cu mare interes relatările col.(r) Voicu Șichet, p.10 și despre același subiect, cel semnat de col. (r) Gavril Babiciu și Daniel Soldan.

Articolul domnului Voicu Șichet atrage atenția  asupra ”lentoarei, nepăsării, poate chiar relei credințe a unora, în ceea ce privește refacerea și reamplasarea în Piața Libertății din Satu Mare a Monumentului Eroului Necunoscut”. De asemenea atrage atenția asupra faptului că, pentru editarea revistei ”Eroii Neamului”, Consiliul Județean Satu Mare nu a catadicsit să aloce nici măcar un leu, ”fiind pe cale să săvârșească un mare păcat”.

Seria articolelor semnate de pr. dr. Cristian Boloș a ajuns la nr. XXVII. Articolul de la pagina 5 relatează despre aducerea în Satu Mare, în zilele de 20-23 mai, a raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni și racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, un adevărat eveniment istoric pentru județul Satu Mare.

”La Socond, județul Satu Mare, Eroii Neamului sunt cinstiți cum se cuvine”, este titlul articolului semnat de prof. Eugen Petrescu, președintele A.N.C.E. ”Regina Maria”, Filiala ”Matei Basarab”, Vâlcea. Profesorul Eugen Petrescu dedică articolul său cu drag: ”unor sătmăreni ziditori de Țară, din divizia nemuritorii neamului românesc: Ionel Costescu, Viorel Câmpean și Voicu Șichet”.

Apariția cărții ”Pe urme de eroi” a col.(r) Voicu Șichet prilejuiește dr. Daniela Bălu ocazia să scrie despre patriotismul autorului, ”un patriotism dovedit chiar și prin cei șapte ani de muncă în care s-a zbătut să reabiliteze multe monumente și morminte”.

Despre un document de valoare excepțională privind românii din Mădăras scriu dr. Viorel Ciubotă și Mihaela Sălceanu. Este vorba despre un protocol necunoscut, aparținând Consiliului Național Român din localitate.

”Cene-o fost Pintea Viteazu de locu și de feliu?, Copilăria legendară a lui Pintea”, sunt aspecte abordate de conf. univ. dr. col. (r) Aurel V. David, în amplul studiu consacrat legendarului erou. La rândul său, ing. ec. Cristian Mareș în articolul ”Generalul Stan poetaș, un nume astăzi uitat” readuce în memoria noastră figura generalului erou. În perioada interbelică, o stradă din Satu Mare i-a purtat numele.

Drd. Viorel Filip-Gherman, de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca abordează despre o problemă despre care s-a scris puțin și anume, ”Identități și loialități în vreme de război. Prizonieri și voluntari români din armata austro-ungară 91914-1918)”. Despre destinul unui merituos preot și patriot român, Ioan Zsiros, scrie dr. Viorel Câmpean. Părintele Zsiros s-a înrolat în primul Război Mondial, fiind una dintre sutele de milioane de victime ale Războiului cel Mare. Articolul face cunoscut un important document referitor la starea lui de sănătate în ultima perioadă a vieții.

Pr. Prof Gheorghe–Radu Sălăgian în articolul ”Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină…” II, relatează fapte și împrejurări semnificative din activitatea de pe front a unora dintre preoți mobilizați. Printre aceștia se numără și preotul Răuț Meletie, cu o activitate meritorie la Satu Mare, fiind înmormântat în cimitirul de la Gară.

Col. (r) Voicu Șichet lansează proiectul ”Un catarg pentru Centenar”. El face apel la toți care o pot face, să contribuie la ridicarea a câte unui catarg cu tricolorul românesc, în curțile fiecărei școli, pentru ca în preajma Zilei de 1 Decembrie 2018 în majoritatea curților școlilor și bisericilor sătmărene, dar și a gospodăriilor individuale, să fluture Drapelul Național.

Dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu abordează tripla semnificație a Zilei de 9 Mai, temă abordată și în articolul prof. Estera Hășmășan, iar prof. Nicolae Pop, trece în revistă mari pictori români martori oculari pe câmpul de luptă în timpul Războiului pentru Independență (1877-1878), Nicolae Grigorescu, Carol Pop de Szatmary și Sava Henția.

Binecunoscutul matematician dr. Ovidiu T. Pop excelează și la istorie, mai ales când e vorba despre dascălii iluștri ai Colegiului Național în care își desfășoară activitatea. De data aceasta scrie despre viața și activitatea distinsului profesor Corneliu Mezea, cel care a dat la iveală o monografie prețioasă ”Dr. Vasile Lucaciu, Leul de la Șișești, 1852-1922. Viața și faptele lui”.

Drd. Marta Cordea atrage atenția că printre cei 19 deputați români aleși în Dieta de la Pesta în 1861, s-a aflat și Gavril Mihali, un adevărat apărător al neamului românesc.

Col. (r) Voicu Șichet în articolul ”Cercetașii României: creăm o lume mai bună”, aduce în atenția cititorilor existența unei organizații ce-și propune promovarea în rândul tinerei generații a patriotismului, a dragostei de neam și țară, a respectului față de jertfa înaintașilor și a valorilor autentice ale poporului. Este vorba despre Organizația Națională Cercetașii României Centrul Local NNV Satu Mare, înființat în anul 2016.

Prof. Lucia Munteanu în eseul ”Academicianul prof. dr. Florian C. Ulmeanu scrie despre faptele acestui important deschizător de drumuri. Ca o recunoaștere a meritelor acestui savant, liceul din localitatea Ulmeni îi poartă numele. La rândul său, prof. Carol C. Koka ne aduce aminte că s-au împlinit 90 de ani de la moartea istoricului de talie mondială, Vasile Pârvan, considerat un adevărat părinte al arheologiei românești, care în cei 45 de ani de viață a dat istoriei românești lucrări excepționale. A fost cel care a pus bazele celebrei Școli Românești de la Roma.

În numărul recent al revistei ”Eroii Neamului”, cititorii mai pot parcurge articolele ing. Mircea Pîrlea, despre Naționalismul modern, despre preocupările privind prevenirea incendiilor în cetatea Sătmarului în cuprinsul secolelor XIX – XX, de dr. Diana Lăstun, despre importantul act cunoscut sub numele de Cronica pictată de la Viena, important izvor istoric pentru istoria românilor, de Marius Ioan Chiorean, despre partea a XII-a a Ghidului de bună practică pentru protejarea patrimoniului cultural, de Irina Oberlander Târnoveanu, eseul intitulat ”Bunicul”, de Iulian Iustin Melinte de la Poliția de Frontieră Rădăuți.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 19, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.