Revista ”Vitralii – Lumini și Umbre”, a veteranilor din Serviciile Române de Informații, la nr. 31

Primele pagini din acest număr al revistei ”Vitralii”, numărul 31 sunt dedicate Mesajului conducerii S.R.I. adresat cu ocazia Adunării Generale a A.C.M.R.R.- S.R.I., la 28 aprilie 2017, mesaj în care se dă o înaltă apreciere eforturilor pe care membrii asociației l-au depus de-a lungul carierei lor și pentru implicarea în proiectele Asociației, în calitate de rezerviști și pentru sprijinul adus instituției în misiunile de securitate.

Generalul de brigadă (r) Vasile Mălureanu prezintă în continuare ”Opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu”, prezintă particularitățile mediului cultural și opoziția de for public.

La rubrica ”Memorie profesională”, putem citi mai multe articole pe teme specifice muncii de informații:  ”Cazuri și necazuri în contraspionaj” de Gl.bg.(r) Constantin Șerban; ”Adio dar rămân cu voi – o zi din ”Toamna” unui ofițer de informații”, de col.(r) Hagop Hairabetian; ”Un caz al anilor 90: ”Bob”, de col. (r) Valeriu Dogaru; ”Misiune pe litoral”, de Gl.bg (r) Vasile Coifescu și Mr.(r) Ștefan Chiriță.

Lt. col.(r) Ion Șandru, în articolul ”Vorbe despre români – o țară sub ascultare”, atrage atenția asupra ”conducerii cu responsabilitate și patriotism a tuturor instituțiilor statului român ”în vederea stăpânirii erodării identității, suveranității și unității naționale”.

Despre particularitățile legislației românești, privind siguranța sau securitatea națională, scrie col. (r) dr. Tiberiu Tănase.

La rubrica ”Note de lectură”, aflăm cele mai importante aspecte privind două lucrări recent apărute, ”De la SSI la SIE – o istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948-1989)”, carte apărută la Editura Corint, autor Florian Banu și ”Geopolitică și terorism- Disecția unei perioade fierbinți”, apărută la Editura Concordia din Turnu (jud. Arad) de col.(r) Alexandru Bochiș Borșanu.

Merită o atenție specială și articolul dr. Alba Iulia Catrinel Popescu, ”Turcia: Apusul Kemalismului”. Aflăm din acest material, precizări importante privind Kemalismul, ca ideologie fondatoare a statului turc modern, dar și coordonatele politicii externe ale Turciei Erdogan-iste de astăzi, care are drept scop, după autor, reclădirea ”lumii turcești” și, mai apoi, confirmarea rolului de lider al lumii islamice sunnite”.

La fel de interesante sunt și articolele despre ”Agresiunea financiar-monetară”, de lt.col.(r) Ion Șandru, ”Războiul psihologic” de col.(r) Valeriu Dogaru sau ”De la poliția de siguranță la serviciul de informații”, a col.(r) dr. Tiberiu Tănase.

Col. (r) prof.univ.dr. ing. Marian Rizea face un scurt dar cuprinzător istoric al industriei noastre petroliere. La ”Pagini Literare”, semnează o serie de membri ai A.C.M.R.R. care au preocupări literare, printre aceștia se află: Dumitru Dănău, Corin Bianu, Emil Dreptate, Mircea Dorin Istrate, și Gheorghe Trifu.

La 1 martie 2017 a trecut la cele veșnice istoricul clujean dr. Gelu Neamțu, un simbol al istoriografiei românești, cercetător de marcă al Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca. Reputatul istoric a contribuit la formarea a zeci de specialiști în domeniul istoriei și a fost  legat sufletește, cum el însuși a mărturisit, de perioada pașoptistă. A realizat numeroase studii și cărți legat de această temă. Col. (r) dr. Aurel V. David scrie că un merit incontestabil al dr. Gelu Neamțu, a fost aceea că: ”a eliberat definitiv istoria revoluției pașoptiste din captivitatea istoriografiei marxiste”.

Profesor de istorie Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 iulie 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Revista ”Vitralii – Lumini și Umbre”, a veteranilor din Serviciile Române de Informații, la nr. 31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.