Poeta Cornelia Bălan Pop, la cea de-a cincea ediție a Proiectului cultural ”Confesiunile cărturarului”

Proiectul cultural ”Confesiunile cărturarului” a continuat în ziua de vineri, 28 iulie, cu participarea poetei Cornelia Bălan Pop, de la ora 13:00, în Sala ,,Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Cenaclul literar ”Cronograf”, Asociația Scriitorilor de Nord Vest.

Această ediție a fost onorată de participarea viceprimarului municipiului Satu Mare, Doina Feher.  Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan. Au participat numeroși scriitori, poeți, oameni de cultură, jurnaliști, membri de familie și prieteni. Doamna Paula Horotan a făcut o scurtă prezentare a biografiei poetei și a operei sale. Cornelia Bălan Pop s-a născut la Dej în județul Cluj într-o familie iubitoare de muzică și literatură. După terminarea liceului la actualul Colegiu Național ”Mihai Eminescu”, a urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj.

Editorial a debutat în anul 2001 cu volumul de versuri ”Pentru că tu exiști”. Până în prezent a publicat 26 de cărți, unele semnate cu pseudonimul Corina Petrescu. A colaborat la peste 25 publicații și a tradus mai multe cărți în și din limba franceză.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a spus în intervenția sa că acest proiect cultural, ”Confesiunile cărturarului” este un eveniment de mare însemnătate, dă ocazia scriitorilor, poeților sătmăreni să dialogheze cu publicul. Personal apreciază foarte mult activitatea literară a Corneliei Bălan Pop, este o scriitoare de valoare, stau mărturie cele peste 300 de premii obținute, I-a urat Corneliei Bălan Pop succese pe mai departe, să aibă puterea de a duce la bun sfârșit toate proiectele pe care le mai are.

Scriitoarea Cornelia Bălan Pop a vorbit despre mai multe laturi ale existenței umane și a creației poetice și felul cum se raportează personal la fiecare în parte. A mărturisit că deși este pensionară nu-i place să stea degeaba, este activă în continuare. A vorbit despre rolul determinant pe care îl are mama și învățătoarea în formarea personalității copiilor. Personal ca și copil, a primit o educație de care este mândră. A citit mult și s-a afirmat în literatură încă de pe băncile liceului, când a câștigat un premiu la Olimpiada de literatura română. Ca și cadru didactic a fost animată de perseverență, spirit de dreptate și echitate. Întotdeauna a fost atrasă de poezia clasică, îi plac provocările și întotdeauna s-a străduit să le facă față. Ca și cadru didactic a fost preocupată de ortografia limbii române, a organizat numeroase activități culturale la care au participat personalități ale culturii sătmărene. Pentru ea poezia înseamnă clipa încremenită în zbor, ură și iubire. Poeziile sale se nasc aproape spontan în mintea ei. Poezia este un film romantic sau de groază, un vis frumos. Dacă ar trebui să-și  aleagă din nou profesia, tot pe cea de dascăl ar alege-o.

Au urmat la cuvânt Alexandru Ivanovici, care a interpretat melodia ”Dă-mi toate zilele de joi, și nu mi-le lua înapoi”, Vasile Bărbuș Crețu și Ioan Tipu Sălăjanu au dat citire câtorva epigrame. Regizorul tehnic de la Teatrul de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu, născut în aceeași localitate cu scriitoarea, Dej, a rememorat câteva amintiri plăcute din anii tinereții și a dat citire la poeziile ”Eu te iubesc” și ”La început”, pe care le-a dedicat sărbătoritei. A mai citit poezia ”Dragostea de care se și moare” de Adrian Păunescu, poetul care recent a împlinit 74 de ani și care ar merita sărbătorit într-un cadru festiv.

Au mai luat cuvântul: scriitoarea Loredana Știrbu, care a vorbit despre colaborarea deosebită pe care a avut-o întotdeauna cu Cornelia Bălan Pop. ea fiind vicepreședinta Cenaclului ”Cronograf” și redactor la revista cu același nume. Împreună au participat la numeroase evenimente literare. Cornelia Bălan Pop a citit mai multe poezii din creația proprie, dar și poezia ”Moartea căprioarei” de Nicolae Labiș. Dr. Aurel Pop, directorul Editurii ,,Citadela” a amintit de faptul că a avut onoarea să editeze câteva cărți ale Corneliei. A felicitat-o pentru contribuția deosebită pe care o are la întregirea zestrei poetice sătmărene. Dr. Alexandru Zotta a făcut aprecieri din punctul de vedere al criticului literar, în general la rolul și menirea poeziei. A spus că apreciază foarte mult tot ce a scris Cornelia Bălan Pop până în prezent și i-a urat succes în continuare. Profesoara Cherecheș Viorica a spus că noi toți avem multe de învățat de la Cornelia Bălan Pop.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 28, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.