Eveniment memorial Anna Molnár-Hegedűs, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare miercurea aceasta

Biblioteca Județeană, instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și Asociația SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, organizează miercuri, 2 august a.c., evenimentul „In memoriam Anna Molnár-Hegedűs (1897-1979)“.

Evenimentul este închinat împlinirii a 120 de ani de la nașterea Annei Molnár-Hegedűs, evreică originară din Satu Mare, autoarea volumului memorial „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“, în traducere: DE CE? De la steaua galbenă până la steaua roşie – trăirile unei femei deportate. Debutul evenimentului va avea loc la ora 1330, prin dezvelirea plăcii comemorative, pe Pasajul pietonal Corneliu Coposu, în locul special amenajat și dedicat personalităților judeţului nostru, trecute în eternitate, spre veșnica lor pomenire.

În continuare, de la ora 1400, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr“ a Bibliotecii Județene Satu Mare va găzdui prezentarea biografiei personalității comemorate, supraviețuitoare a Holocaustului și a memorialului ei, menit să dezvăluie experiențele, supliciile și umilințele suferite de autoare în cele aproape nouă de deportare.

Demersul autoarei Anna Molnár-Hegedűs de a scrie lucrarea memorială „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“ a început în prima jumătate a anului 1945, fiind finalizat la data de 1 octombrie a aceluiași an. Ediția princeps a apărut la Editura ME-TA din Arad, în 1946.

Aproape 70 de ani mai târziu, la 15 octombrie 2014, volumul a apărut în limba engleză, fiind tradus, de Marietta Morry şi Lynda Muir, în cadrul Programului „The Holocaust Survivor Memoirs“ al Fundației Azrieli din Canada. În 2015, ca urmarea succesului înregistrat, volumului i-a fost decernat premiul „Independent Publisher Book Awards Gold Medal Winner“.

Prin grija Asociației SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, traducerea volumului în limba română este în lucru; primele patru capitole ale lucrării, atât în română cât și în maghiară, au fost publicate în ediţia lunii iulie 2017 a evistei „Signet“, consacrat în întregime memorialului „MIÉRT? Egy deportált nő élményei a sárga csillagtól a vörös csillagig“.

În cadrul evenimentului, volumul va fi prezentat participanţilor de către binecunoscutul gazetar și traducător Veres István, demersul fiindu-i completat cu fotografii și date biografice ale autoarei, culese și structurate prin implicarea Asociaţiei SAVO.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, directori de instituții, membrii Comunității Evreilor din Satu Mare, oameni de cultură, istorici și jurnaliști, membri ai comunităţii locale pasionați de literatură şi istoria evreilor sătmăreni.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 31, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.