Proiectul cultural „Confesiunile cărturarului” îl aduce în centrul atenției vineri pe Vasile Conioși-Mesteșanu

Biblioteca Județeană Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Cenaclul „Cronograf” și Asociația Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului”. Evenimentul se va derula vineri, 25 august 2017, cu începere de la ora 13.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. 

Ideea organizatorilor este aceea de a prezenta publicului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, un scriitor sătmărean. La cea de-a șasea întâlnire cu cititorii va fi prezent Vasile Conioși-Mesteșanu.

Vasile Conioşi-Mesteşanu s-a născut în 18 iunie 1973, în familia lui Ioan şi Ileana Conioşi din Tarna Mare. Pe când avea 11 ani, tatăl, un miner obişnuit, moare subit, lăsând în urmă o văduvă de 32 de ani, fraţii având 7 respectiv 6 ani. După Şcoala gimnazială din Tarna Mare, unde a început să scrie poezii pentru gazeta de perete, a urmat Liceul Forestier, profil silvicultură. Aici a avut plăcuta ocazie să-l cunoască pe prof. Ioan Nistor, care i-a recomandat să citească multă poezie, să meargă la cenaclu, să scrie. Treapta a doua de liceu a făcut-o după Revoluţie, când se pregătea pentru Silvicultură la Braşov sau pentru Actorie la Bucureşti.

La un an după terminarea liceului, a început Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, specializarea română-franceză. Lucrarea de licenţă, despre Poezia lui Marin Sorescu a deranjat prin atitudine, adică un ardelean vine în capitala Moldovei să prezinte laudativ olteanul care a dat de pământ cu toată poezia românească.

Din iunie 1999 s-a titularizat la Tarna Mare şi după 6 luni de armată fluctuant stresantă, este profesor diriginte la liceul din localitatea de frontieră mai sus amintită. A colaborat cu poezii la mai multe reviste literare, semnând cu pseudonimul Mircea Florea. Timp de mai mulţi ani a fost redactor la revista Muguri, alături de prof. Doina Molnar şi Marcel Andercău. Lucrarea de gradul I, din 2011 abordează Nunta din Ugocea românească, o prezentare în antiteză tradiţional vs modern a ritualului nupţial în Gherţa, Turţ, Batarci şi Tarna Mare.

Tot din perspectivă etno-folclorică, merită amintite aici iniţierea parteneriatelor cu şcolile Ion Creangă şi Avram Iancu din Satu Mare. În 2013, a reprezentat judeţul la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale de la Sibiu, obţinând două premii I şi un premiu II. În februarie 2016, la Sighetu Marmaţiei, a primit un premiu I şi două premii II, în cadrul Proiectului Educaţional Vis de iarnă. În decembrie 2016, la Cluj-Napoca, a primit premiul II cu Chiraleisa, în cadrul Festivalului Naţional al Datinilor din Străbuni Lăsate.

Este coautor al volumului Tarna Mare –  istorie, legendă, adevăr, Editura Eco Print, Satu Mare, 2009: coautor al monografiei Tarna Mare – un sat din ţinutul Tisei Superioare, Editura Citadela, Satu Mare, 2011: a scris prefaţa volumului Paşi prin biografii tărnărene,  Doina Molnar, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2011: prefaţa volumului Povestiri şi legende toponimice, Doina Molnar, Editura Citadela, Satu- Mare, 2014.

Din 2010, la îndemnul unui prieten, fost coleg de facultate, Cezar Ciobîcă de la Botoșani, a început să scrie haikuuri, apoi i-a inițiat și pe elevi, participând anual la concursuri de compoziție pe această temă. De atunci participă neîntrerupt la concursurile săptămânale, lunare ori sezoniere care se organizează de către comunitatea Romanian Kukai. Premiile obținute l-au încurajat, astfel că este prezent în toate volumele  care au apărut de atunci: Stol de cocori, volum colectiv, Editura Pim, 2013: Zbor de cocori, volum colectiv, Editura Pim, 2013: Iarăşi cocorii, volum colectiv, Editura Pim, 2013: Chemarea  cocorilor, volum colectiv, Editura Pim, 2014: Dansul cocorilor, volum colectiv, Editura Pim, 2016: Pană de cocor, volum colectiv, Editura Pim, 2016: Fotografie,

Din 2011 a început să participe și la concursurile de Haiku la fotografie, colaborarea cu fotografii și haijinii din țară concretizându-se în expoziții și calendare tematice. Expoziţii colective de foto haiku: Oraşul, martie 2012, Bucureşti: Dans, octombrie 2013, Bucureşti: Expoziţii colective de foto haiku Declic în silabe, 2014, 2015,  Bacău: Expoziţia colectivă de fotografie, România, 2014, Bucureşti.

Pasionat de  etno-fotografie, a colaborat cu Vasile  Mariţa pentru blogul Ţara Oaşului, cu Mihaela Grigorean,  pentru prezenarea Ţara Oaşului – itinerarii pentru memoria inimii.Din 2013 administrează pagina de facebook  Tarna Mare,  echidistant și apolitic, pentru toți care au rămas cu Tarna în suflet.

Din 2016  a devenit  vicepreşedinte al cenaclului Cronograf și redactor al revistei omonime. Actualmente este profesor titular la Liceul Tehnologic Tarna Mare, catedra de Limba și literatura română, membru în CA, consilier educativ, șef de catedră etc.Din 2005 este căsătorit și are doi băieți. Tot din 2005 a atașat numelui său și pe cel al soției, pentru a nu mai fi confundat cu ceilalți 9 oameni din Tarna Mare, care purtau același nume.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 23 august 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.