Ediția a VI-a a proiectului ”Confesiunile cărturarului” l-a avut ca invitat pe profesorul Vasile Conioși-Mesteșanu

Vineri, 25 august, de la ora 13.00, în Sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc o nouă ediție a proiectului ”Confesiunile cărturarului”. Protagonist de data aceasta a fost un maestru al haikuului, profesorul Vasile Conioși-Mesteșanu. Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, evenimentul cultural a fost moderat de Violeta Tarța, alături de ea fiind primarul comunei Tarna Mare, Mariana-Monica Sobius.

Cea de-a VI-a ediție a ”Confesiunilor cărturarului” a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cenaclul ”Cronograf” și Asociația Scriitorilor de Nord-Vest. În sală s-au aflat numeroși scriitori, poeți, oameni de cultură sătmăreni, colegi și prieteni ai profesorului Vasile Conioși-Mesteșanu, membrii cenaclurilor literare sătmărene.

Violeta Tarța a făcut o prezentare a principalelor date biografice ale profesorului, care s-a născut la Tarna Mare, în ziua de 18 iunie 1973. Primele manifestări literare le are încă pe băncile școlii urmată în comuna natală, apoi la Liceul Forestier din Satu Mare. Aici l-a întâlnit pe profesorul Ioan Nistor, care l-a îndemnat să persevereze pe tărâmul literar. După liceu a urmat Facultatea de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Din anul 1999 a devenit profesor titular la Tarna Mare. Colaborările sale cu revistele literare sunt semnate cu pseudonimul Mircea Florea.

Paralel cu activitatea literară s-a ocupat și cu cercetarea folclorului. Lucvrarea lui pentru gradul didactic I a avut ca titlu ”Nunta din Ugocea românească”. La Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, în 2013, de la Sibiu, a obținut un premiu I și un premiu II. La acest concurs a mai obținut premii și la ediția din 2016.

Vasile Conioși-Mesteșanu este coautor al volumelor ”Tarna Mare – istorie, legendă, adevăr (2009), ”Tarna Mare un sat din ținutul Tisei Superioare (2011). A prefațat volumele ”Pași prin biografii târnărene” (2014), autor fiind Doina Molnar.

Vasile Conioși-Mesteșanu s-a afirmat în ultimii ani ca un excelent autor de haikuuri. A început să scrie la îndemnul prietenului său din Botoșani, Cezar Ciobîcă. De șapte ani participă cu regularitate la concursurile pe această temă, obținând numeroase premii. Haikuurile sale apar în șase volume. Excelează și în domeniul fotografiei. A participat cu creațiile sale la expozițiile de la București, în trei rânduri, și la Bacău. Colaboratorii săi în domeniul etno-fotografiei au fost Vasile Marița și dr. Mihaela Grigorean. Din 2013 administrează pagina de facebook Tarna Mare, iar din 2016 este vicepreședintele cenaclului ”Cronograf” și redactor al revistei ononime.

Primarul comunei Tarna Mare, Mariana-Monica Sobius s-a referit elogios la întreaga activitate a profesorului Vasile Conioși-Mesteșanu, numindu-l ”un adevărat om de cultură”. Are o carieră didactică și de creație demn de luat în seamă. Este scriitor, poet, artist fotograf și îndrumător al tinerei generații. Creațiile sale bucură pe toată lumea, are un merit incontestabil în promovarea imaginii comunei Tarna Mare.

În ordine cronologică a intervențiilor menționăm pe cea a directorului CJCPCT Robert Laszlo, care în semn de recunoștință a meritelor obținute pe tărâm cultural i-a înmânat scriitoului o Diplomă de excelență.

Vasile Conioși Mesteșanu a vorbit pe larg despre ceea ce trebuie știut despre haiku. A subliniat faptul că de când scrie aceste versuri, personal percepe cu totul altfel realitatea. Deși un haiku pare o poezie simplă, este destul de greu să o concepi la un nivel profesionist. Pentru el acum este un adevărat antrenament. Cele trei versuri de 5-7-5 silabe, trebuie să redea două imagini în aparență contradictorii. Vasile Conioși-Mesteșanu a citit un grupaj din creația sa. Alături de haiku scrie și ”poezii occidentale”.

Din sală autorului i s-au pus mai multe întrebări legat de creața sa. Printre interlocutori s-au numărat: Felician Pop, Dumitru Ursachi, Viorica Cherecheș, Maria Letai, dr. Ștefan Enyedi și alții. Pentru Vasile Conioși-Mesteșanu, aparatul de fotografiat este ceva de nelipsit. Dacă nu-l are la el, ”are impresia că ceva îi lipsește”. Are deja câteva mii de fotografii. Primarul comunei Tarna Mare, Mariana-Monica Sobius i-a propus artistului fotograf ca peisajele realizate în jurul localității să fie editate într-un album. Artistul se străduiește ca prin fotografiile sale să transmită cât mai multe mesaje.

Cei prezenți au mai putut afla că profesorul Vasile Conioși-Mesteșanu este un mare bibliofil. Citește mult și colecționează cărți rare, îndeletnicire insuflată de către părinții săi. Ca o ultimă confesiune, cei prezenți au aflat că pădurea și teatrul sunt domenii care au un loc sigur în sufletul lui. Iese cu plăcere în natură ori de câte ori are prilejul. Marin Sorescu, într-o anumită perioadă Mircea Dinescu și poetul sătmărean Ioan Nistor sunt aproape de sufletul lui.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 25, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.