Măsuri în zona de protecție din jurul focarelor de pestă porcină africană din județ

Miercuri, 6 septembrie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc şedinţa Centrului Local de Combaterea Bolilor Satu Mare. În cadrul şedinţei, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa a declarat că au trecut 40 de zile de la depistarea primului caz de pestă porcină localizată în Balta Blondă din municipiul Satu Mare, nefiind depistate de atunci alte cazuri în România, însă este foarte important ca autorităţile să monitorizeze în continunare zonele predispuse şi să analizeze orice suspiciune.

Astfel, perioada de protecţie şi supraveghere se prelungeşte până în 15 octombrie 2017. Subprefectul Altfatter Tamás a dat citire deciziei nr.3 adoptată în 06.09.2017, privind Planul de măsuri în zona de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcina africană din Satu Mare zona Balta Blondă și măsuri de prevenție în apariția de noi focare prin care s-a decis:

-Intensificarea controalelor de către Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie în trafic în zona de protecție, zona de supraveghere, zona de risc de 20 km pe granita cu Ucraina, pe rutele: E851C Livada – Apa, E81 / DN19 Peco Ciuperceni – Satu Mare, E 81/ DN 19A Satu Mare – Vama Petea, E 81/DN 19 A Satu Mare Supur, E 671/ DN 19 Carei – Oradea, E 58/ DN 1C Halmeu – Apa, DN 1 F Carei – Supur, DN 19 Livada – Negrești în vederea respectării interdicției și monitorizării circulației porcinelor, a produselor si subproduselor din carne de porc cu origine necunoscută.

-Monitorizarea cu sprijinul Poliției de Frontieră, Direcției Silvice și asociațiilor de vânătoare a mișcărilor de porci mistreți pe granita cu Ucraina, respectiv identificarea mistreților morți pe întreg teritoriul județului.

-Verificarea prin echipe mixte la nivel de ULS – capacitatea de intervenție în caz de focar PPA.

-Constituirea la nivelul județului Satu Mare a unui grup de experți în conformitate cu Directiva 60/2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane Art. 15 alineatul (2) punctul (a) din care se propune a face parte pe lânga medici veterinari următoarele persoane: Ing. Balogh Sandor – Director AV Valea Bercului, Ing. Dragoș Daniel – Director AJVPS Satu Mare, Ing. Avram Călin – Responsabil Vânătoare Directia Silvică Satu Mare, Ing. Bekessy Elisabeta – Director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare; Ing. Fănățan Vasile – Comisar Șef Garda de Mediu Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 6, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.