Evenimentul anului pentru orașul Tășnad: Înfrățirea cu orașul italian Acqui Terme

Vineri, 8 septembrie 2017, în sala de ședințe a Primăriei Orașului Tănad a avut loc semnarea Acordului de Cooperare și Înfrățire a orașelor Tășnad și Acqui Terme din Italia, în prezența primarilor Grieb Csaba Francisc, primarul orașului Tășnad și Lucchini Lorenzo Giuseppe, primarul orașului Acqui Terme. Au mai fost prezenți consilierul județean Dăliana Lazăr și consililerii locali ai orașului Tășnad. Evenimentul a debutat cu Imnurile de Stat ale României și Italiei.

Primarul Grieb Csaba Francisc a spus că ”este un eveniment demult așteptat, un nou început în dezvoltarea localității noastre, prin care ne apropiem mai mult de Europa. Sunt bucuros că Tășnadul ca localitate cu o istorie bogată în domeniul apelor geotermale, se înfrățește cu Acqui Terme care este una din cele 25 de destinații europene renumite pentru utilizarea apelor geotermale alături de Baden Baden, Karlowy Vary, Techirghiol și altele”.

Grieb Csaba a mulțumit celor care au pornit demersul pentru realizarea înfrățirii, amintindu-i pe Dăliana Lazăr, Valentina Pascal, fostul primar al Tășnadului, Vasile Mitrașca. Buna colaborare a celor două orașe în domeniul turistic și balnear va fi benefică în primul rând pentru Tășnad.

Prezent la eveniment, fostul primar Vasile Mitrașca a subliniat importanța semnării acestui acord, care înseamnă un pas important în schimbul de experiență viitoare. ”Să încercăm să dezvoltăm baza noastră turistică astfel încât să aducem turiști străini realizând un turism de calitate. La Tășnad folosirea apei geotermale în bazine deschise, este un lucru care place străinilor, fiind mai puțin răspândit”. A dorit succes și felicitări cu speranța că semnarea acordului urmările sale vor fi în folosul comunității.

Lucchini Lorenzo Giuseppe, primarul orașului Acqui Terme a spus că este un moment important pentru cele două orașe, chiar dacă Acqui Terme se găsește foarte departe de Tășnad, ele având numeroase trăsături comune. Semnarea acestui acord reprezintă un avantaj reciproc pentru gestionarea apelor geotermale în domeniul turistic. A apreciat că este o întâlnire cordială și l-a invitat pe primarul Tășnadului să vină în Italia în schimb de experiență. ”Doresc un viitor frumos stațiunii Tășnad”, a încheiat primarul Lucchini Lorezo Giuseppe.

Cei doi primari au dat citire textului Acordului, în limbile română și italiană, după care acesta a fost semnat.

Acordul prevede că, cele două părți vor sprijini, în baza principiilor egalității și reciprocității, stabilirea de relații de prietenie și colaborare între cele două unități administrativ-teritoriale, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială a celor două părți.

Acțiunile de colaborare care vor fi puse în practică se vor desfășura în conformitate cu competențele celor două părți și se vor referi în special la următoarele domenii: schimburi de experiență în domeniul dezvoltării locale; promovarea reciprocă în domeniul economic, social, cultural și sport; schimburi interinstituționale în domeniile lor de competență, în special domeniul social, dezvoltare economică, sport, cultură, învățământ.

Potrivit Acordului de înfrățire, colaborarea între părți va fi realizată după cum urmează:

-efectuarea de schimburi de experiență între persoanele fizice și juridice care desfășoară activități în domeniul turismului în cele două orașe și zonele adiacente;

-promovarea potențialului turistic al celor două orașe în cadrul unor programe culturale și festivaluri consacrate sărbătorilor tradiționale locale;

-schimburi de informații cu privire la activitățile industriale, artizanale, comerciale de interes reciproc;

-valorificarea potențialului economic al apelor termale din cele două orașe pe piața locală și pe terțe piețe;

-acțiuni comune de promovare a produselor de pe piața autohtonă pe terțe piețe;

-organizarea de seminarii și cercuri de creație populară la care vor fi invitați să participe elevii, profesorii și alte persoane care desfășoară activități de cercetare în domeniul etnografiei și folclorului.

În cadrul cooperării se va acorda o atenție deosebită identificării proiectelor care pot fi susținute financiar de Uniunea Europeană.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 8, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.