Cunoscutul scriitor sătmărean Ioan Marian Chiorean, prezent în antologia clujeană ”Pași pe visele ierbii”

Printre cărțile primite recent la redacție se numără antologia ce poartă titlul ”Pași pe visele ierbii”, apărută la Editura Napoca Nova din Cluj-Napoca, îngrijită de Voichița Pălăceanu-Vereș. Cartea este o antologie literar-artistică, de mari dimensiuni, numără nu mai puțin de 608 pagini cu peste 100 de autori care semnează și are un cuprins bogat structurat pe șase capitole.

Capitolele poartă următoarele titluri: ”Frânturi de suflet” (poezie); ”Popasuri” (proză); ”Cântecele dimineții” (speranțe la vârsta adolescenței); ”Traiectorii de coliziune” (cuprinzând opinii critice); ”Deliberări” (140 de pagini de eseuri). Cartea se încheie cu capitolul ”Pagini zglobii(umor), în care 12 autori își prezintă catrenele umoristice, epigramele și parodiile literare.

La pagina 240 descoperim prezența în antologie a binecunoscutului prozator  sătmărean Ioan Marian Chiorean, care publică un fragment, (capitolele VI-X), din romanul ”La poarta Levantului”. Ioan Marian Chiorean este originar din orașul Marghita și este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București și al Facultății de Politologie din cadrul SNSPA București. Este membru al Ligii Scriitorilor Români Filiala Cluj.

Romanul de factură istorică are darul de a ne transpune în zbuciumatul secol XIX, când la ordine zilei în Țările Române erau domniile fanariote și se înfiripau primele mișcări naționale ale popoarelor din Balcani, doritori de a scăpa de asuprirea turcească.

Romanul a fost remarcat la data apariției de o critică favorabilă. A fost apreciat ca o proză descriptivă, cu evenimente petrecute în deceniul patru al secolului al XIX-lea. Un grup de români patrioți călătoresc până în Grecia, interesați fiind de procurarea de arme pentru Revoluția din 1848. Autorul dovedește o vastă documentare, cartea fiind un roman după care s-ar putea realiza și un film istoric.

Antologia își oferă cu generozitate paginile și creațiilor de artă plastică. Sunt prezenți un număr de trei artiști plastici cu 27 de lucrări de pictură. Printre aceștia binecunoscutul poet, pictor, grafician și epigramist Eugen Emil-Coța, fost cadru militar activ, absolvent al Școlii de Arte din Cluj-Napoca, cu un palmares bogat, fiind în posesia a peste 100 de premii județene, naționale și internaționale. Eugen Coța realizează minunate tablouri cu flori, peisaje și portrete. Peter Veres ne încântă cu picturi realizate în acuarelă ce reprezintă importante monumente de arhitectură ecleziastică, bisericile din Sinaia, Curtea de Argeș, Bârsana sau Putna. La fel sunt de apreciat și picturile lui Victor Manole.

Antologia în sine este o frumoasă realizare editorială, merită cu prisosință toate laudele pentru editură și autorii care semnează în paginile ei. Editura este prezentă ”Anul editorial clujean – 2015”, editat de Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”  Cluj cu 23 de cărți.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 9, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.