Dublu eveniment cultural. Profesorul Teodor Curpaș și muzicianul Vasile Tărțan și-au lansat noile cărți

La Restaurantul ”Miorița”, luni 11 septembrie, a avut loc un eveniment editorial deosebit. Profesorul Teodor Curpaș și-a lansat cel de–al nouălea volum din seria ”Oameni și fapte”, volum apărut la Editura Inspirescu din Satu Mare, director George Terziu. Tot atunci, Vasile Tărțan și-a lansat un nou volum de poeme, ”Întoarcerea genezei în amintiri”, apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, director Nadia Fărcaș, prezentă la lansare. Au mai participat directorul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, fostul prefect al județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, omul de cultură Voicu D. Rusu, părintele protopop Marian Crainic și autorii celor două volume.

Toți cei care au luat cuvântul au elogiat creația profesorului Teodor Curpaș. Cei doi autori sunt oameni deschiși, care se bucură să ne ofere din când în când câte o carte frumoasă. ”Profesorul Teodor Curpaș iubește oamenii, și scrie cu talent despre faptele lor bune. El muncește cât șapte oameni la un loc,  El poate fi deopotrivă, scriitor, poet, director, profesor, inspector, moderator și poate ar fi și un preot bun”, a spus părintele protopop Marian Crainic..

Lucruri frumoase a spus și Voicu D. Rusu despre Vasile Tărțan, ”care toarnă în versuri curate înalte sentimente”. A fost salutat cu căldură și editorul George Terziu. Voicu D. Rusu a remarcat tenacitatea de care dă dovadă autorul, dorința lui de a aduce în fața cititorilor pe cei care fac fapte bune. Talentul lui scriitoricesc este indubitabil, fapt pentru care merită toate laudele.

Profesorul Teodor Curpaș l-a prezentat pe fostul său elev Vasile Tărțan, absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, azi un muzician apreciat pretutindeni. De 35 de ani a părăsit România, cu toate astea a rămas un bun patriot. Profesorul Teodor Curpaș vede lucrurile bune făcute de oameni, chiar dacă unora nu le convine. În mod special Teodor Curpaș a spus despre fostul prefect al județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, că este un om plin de bunătate, care dacă ar mai fi în funcție ar fi făcut în așa fel ca Biblioteca Județeană să aibă propria clădire.. La rândul lui dr. Eugeniu Avram a arătat că profesorul Teodor Curpaș este un om de mare valoare pentru județul Satu Mare.

Robert Laszlo a amintit faptul că cartea lui Vasile Tărțan a fost lansată la Cluj-Napoca, semn că literatura sătmăreană este bine apreciată în acest centru spiritual al Transilvaniei care este Cluj-Napoca.

Directorul Editurii Ecou Transilvan, Nadia Fărcaș a amintit că la Satu Mare sunt intelectuali valoroși, printre aceștia și profesorul Teodor Curpaș. Poeziile lui Vasile Tărțan sunt dominate de o înaltă spiritualitate, versurile sale au darul să lumineze și să ne transpună într-o lume deosebită. În versurile lui găsim sentimente, creativitate. Vasile Tărțan a spus că a avut multe lucruri bune de învățat de la profesorul și dirigintele său Teodor Curpaș.

Din sală au luat cuvântul elogiind autorii și creațiile lor: Vasile Moiș, Ioan Tipu Sălăjanu, George Terziu, care a înmânat celor doi autori câte o diplomă de excelență din partea Editurii Inspirescu, Cornel Burcea, care i-a îndemnat pe gazetari să scrie acum bine despre profesorul Teodor Curpaș, ”nu după ce ziua fatidică va veni”, Maria Letai, Gheorge Șanta, care a spus că profesorul Teodor Curpaș este un model pentru tânăra generație, Ioan Anițaș, care a citit un catren dedicat profesorului Curpaș și prof. dr. Alexandru Zotta. În final autorii au oferit doritorilor autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.