În satul Sărvăzel a fost dezvelită o placă în memoria poetului Dorin Sălăjan, pe casa sa părintească

Marți, 12 septembrie, numeroși poeți, scriitori, oameni de cultură din județul Satu Mare au participat la Sărvăzel, comuna Pir, la dezvelirea plăcii comemorative de pe casa părintească a celui care a fost poetul și ziaristul Dorin Sălăjan. Sărvăzel este un sat mic, care a dat un strălucit om de cultură, care s-a afirmat pe plan județean și național, pe poetul Dorin Sălăjan, care l-a avut drept mentor pe marele poet și patriot Adrian Păunescu. Manifestarea a avut loc în cadrul ”Zilelor Culturale Poesis”, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” și al Primăriei Comunei Pir.

Întâlnirea a avut loc la casa cu nr. 6, aflată la doi pași de biserică, acolo unde a văzut lumina zilei viitorul poet, în familia unor buni gospodari și români. A fost prezent primarul comunei Pir, Ioan Florin Burlacu, preotul paroh Ioan Iluțan, directorul Direcției de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, rude din partea poetului, proprietarul de acum ai casei, domnul Mircea Stana. Cu toții i-au adus mulțumiri proprietarului că a acceptat ca pe această casă să fie montată placa comemorativă pe care stă scris: ”Aici a fost casa părintească a poetului Dorin Sălăjan n. 15 aprilie 1948 Sărvăzel, m. 18 septembrie 2005 Satu Mare. Opera și activitatea lui fac cinste culturii românești”.

Dezvelirea plăcii comemorative a avut loc în cadrul ”Zilelor Culturale Poesis” cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” și Primăriei Comunei Pir. Printre cei prezenți i-am remarcat pe dr. George Vulturescu, fost director al Direcției pentru Cultură Satu Mare, poetul și editorul dr. Aurel Pop, dr. Viorel Câmpean, scriitorul Mihai Sas, poetul Gheorghe Cormoș, președintele Cenaclului literar ”Afirmarea” Ioan Coriolan Anițaș, dr. Alexandru Zotta, poetul Ioan Nistor, poetul și epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu, regizorul tehnic de la Teatrul de Nord, Dorel Iurcencu, ing. Cornel Burcea, unul din redactorii ziarului online ”Actualitatea ”Sătmăreană, prof. Carol C. Koka și alții.

Părintele Ioan Iluțan a oficiat o slujbă de pomenire a poetului și a sfințit placa comemorativă. Poetul dr. George Vulturescu a spus că acele cuvinte pe care le-a spus părintele Iluțan au fost pentru liniștea sufletească a poetului, care a fost în timpul vieții lui un îndoit rob al cuvântului, născut într-un sat binecuvântat de Dumnezeu. Din acest sat mic, care astăzi numără doar 130 de locuitori, poetul a răzbit mereu în sus și s-a afirmat în importante funcții. S-a perfecționat continuu, a devenit un ziarist de renume. A lucrat la mai multe publicații. A fost în Basarabia, s-a documentat și a scris frumos despre oamenii de acolo. George Vulturescu a mai arătat că Dorin Sălăjan a fost un adevărat deschizător de drumuri. A sprijinit pe foarte mulți poeți tineri. El a lăsat în urmă două valoroase volume de versuri: ”Nașterea cea mare” (1980) și ”Ceremonia de trecere”(1985). Dorin Sălăjan a fost omul care a încercat să facă lucruri importante în domeniul culturii sătmărene.

Ioan Florin Burlacu, primarul comunei, a rostit cuvinte frumoase la adresa poetului care a dus departe faima satului natal. El a adresat mulțumiri inițiatorilor acestui eveniment, toți care au venit doresc să cinstească amintirea unui om de seamă, poetul, jurnalistul și intelectualul de marcă Dorin Sălăjan. Placa dezvelită va cinsti peste ani și ani memoria poetului Locuitorii satului se mândresc cu el și cu mult apreciata lui creație.

A mai luat cuvântul Zamfir Danciu, noul director al Direcției pentru Cultură Satu Mare. Personal s-a declarat mândru că poate participa la acest eveniment Direcția Județeană pentru Cultură și-a adus contribuția la organizarea evenimentului.

În continuare ing. Cornel Burcea a recitat din poeziile lui Dorin Sălăjan, apoi scriitorul Mihai Sas, fost coleg cu Dorin Sălăjan la ”Cronica sătmăreană” a vorbit despre personalitatea poetului. El a fost un om deosebit, cu o vastă cultură și a dat citire poeziei pe care poetul a dedicat-o surorii sale.

A luat cuvântul și proprietarul casei natale a lui Dorin Sălăjan, Mircea Stana, cel care și-a dat acordul pentru ca această placă să fie amplasată. Placa, a spus el, simbolizează sufletul poetului. A mulțumit pentru onoarea făcută. Toți sătenii se vor mândri cu această casă.

Dorel Iurcencu a dat citire unei poezii pe care poetul a dedicat-o satului natal, semn că a purtat în suflet imaginea satului și a oamenilor de aici, oriunde l-au călăuzit pașii.

În încheiere George Vulturescu a menționat că: “Opera lui Dorin Sălăjan figurează în multe dicționare de specialitate, ea nu va fi dată uitării. El știa ce este ”povara” de a fi transilvănean și de-a avea o ”misie” în societate: ”Bivolul trage povara-n mocirlă până la bot/ Așa e prieteni jugul poeziei pe cinste/ Cuvântul care nu îmi vine acum în minte/ Cere-ardere-n sine/Iubire de toate. De „tot”. (Despre povara bivolului și a poeziei). ”Poezia lui Dorin Sălăjan și proiectul lucrărilor sale ne rămâne ca un dor al fiului acestor locuri”, a spus George Vulturescu.

Cu ocazia evenimentului de la Sărvăzel, George Vulturescu și cu Tatiana Vaida (tehnoredactare), au realizat un frumos pliant în care au fost reproduse coperțile celor două volume publicate de Dorin Sălăjan, fotografia poetului din tinerețe. Textele sunt semnate de George Vulturescu, Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta și Ioan Nistor. Gheorghe Glodeanu menționează că cele două volume ”au avut ecou în plan național, conferindu-i autorului lor și o binemeritată notorietate pe meleagurile natale. Din păcate, sacrificiul plătit în timpul Revoluției din 1989 (pierderea fiicei sale, Raluca) a curmat prematur un destin literar extrem de promițător”. La rândul său dr. Alexandru Zotta remarcă: “Trăind la cumpăna dintre veacuri și, mai cu seamă, dintre vremuri, Dorin Sălăjan rămâne un poet al confruntărilor dramatice dintre structuri, distincte de civilizație și de cultură”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to În satul Sărvăzel a fost dezvelită o placă în memoria poetului Dorin Sălăjan, pe casa sa părintească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.