Revista ”Caiete Silvane” la un număr special. 544 de ani de la prima atestare documentară a Zalăului

Cu ocazia Zilelor Culturale Poesis, care au avut loc între 14-17 septembrie, am avut fericita ocazie să intru în posesia celui mai recent număr al revistei sălăjene ”Caiete Silvane”, nr. 151. Revista de cultură apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Este vorba despre un număr special, dedicat împlinirii a 544 de ani primei atestări documentare a Zalăului.

Pe coperta acestui număr ni se prezintă o frumoasă panoramă a orașului Sălaj, cu stema municipiului alături și vechile sigilii ale așezării. Revista îl are ca și redactor șef pe Daniel Săuca, ca redactor șef adjunct pe Viorel Mureșan iar ca secretar de redacție pe Daniel Hoblea.

Revista se deschide cu un cuvânt de salut al primarului Municipiului Zalău, Ionel Ciunt, care scrie că este preocupat ca municipiul Zalău ”să fie un oraș prietenos, care să aducă în inimile fiecăreia sentimentul de acasă, existent de 544 de ani pentru multe generații de zălăuani”.

Elena Muscă semnează articolul ”Meșteșugul confecționării pălăriilor în Zalău”, aducând în actualitate un meșteșug uitat. Autoarea reușește să evoce atât tehnologia fabricării pălăriilor, cât și atmosfera acelor ani, când acest accesoriu era de nelipsit zi de zi. Este evocată personalitatea meșterului pălărier Lakó Nagy Mihály, care a produs și recondiționat pălării până după anul 1990.

Daniel-Victor Săbăceag ne face cunoscute ”Statutele Clubului Athletic Zalău-1922”, care marchează un moment important din istoria mișcării sportive sălăjene, în perioada imediat următoare Marii Uniri din 1918. Tot despre vremuri trecute scrie Dănuț Pop în articolul ”23 august la Zalău. Ani diferiți, semnificații diferite…”. Autorul urmărește cronologic cum a fost marcată cândva această importantă zi folosind documente de arhivă și relatări din presa vremii.

Din șirul luptătorilor anticomuniști face parte și profesorul Gheorghe Pop din Zalău. Marin Pop urmărește în articolul său evoluția de la nașterea sa în 1932, în anii Dictatului de la Viena, anii studenției la Cluj. După preluarea puterii de către comuniști, profesorul Gheorghe Pop a fost trecut pe o listă neagră, anchetat și închis, cunoscând din plin ororile gulagului comunist.

Alice Valeria Micu face o prezentare a volumului de debut al Emiliei Poenaru Moldovan, iar Carmen Ardelean a volumului ”Jocul de-a anotimpurile” de Voichița Lung. Un foarte bine documentat articol este semnat de Florica Pop, ”Istoricul Bibliotecii Județene Ioniță Scipione Bădescu din Zalău”. Doamna Florica Pop este din anul 2004 director al acestei prestigioase instituții de cultură. Autoarea trece în revistă toate etapele evoluției bibliotecii, de la anul 1876, când la Zalău a luat ființă prima bibliotecă publică.

La rândul lui, Lucian Balogh publică ”Analiza hermeneutică a simbolurilor din arta lui Szabó Vilmos”. Textul a fost prezentat cu ocazia sesiunii de comunicări științifice a Societății Muzeului Ardelean, filiala Zalău, în mai 2017, în traducerea lui Szabó Attila.

Întrucât în anul 2017 se împlinesc 40 de ani de la apariția primului anuar al Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău, ”Acta Mvsei Porolissensis”, Marin Pop face o prezentare a acestei publicații, cu cea mai lungă și neîntreruptă apariție din județul Sălaj, prezentând și o bibliografie pentru istoria Zalăului, publicată în ”Acta Mvsei Porolissensis”.

Viorel Tăutan, în eseul ”Jibou-New York via Zalău”, dezvăluie bucuria de a reveni de fiecare dată în țară, pentru a vizita orașul copilăriei și adolescenței sale, trecând prin Zalău, pentru a se reîntâlni cu prietenii de la Centrul de Cultură și Artă din județul Sălaj.

Ionela Chintan semnează eseul ”Ce lume!… Ce lume!… Curat occidental(ă)”, prin care face o analiză a volumului de editoriale semnate de Daniel Săuca ”Un bou în anul maimuței”. O analiză cât se poate la obiect face Rozalia Benedek în ”Industria municipiului Zalău – aspecte la nivelul anului 2013”, o radiografie a întreprinderilor industriale de pe raza municipiului Zalău.

În încheiere mai amintim interesantul articol ”Oameni de seamă ai municipiului Zalău” de Diana-Maria Breban. Autoarea amintește 33 de personalități care sunt totodată Cetățeni de onoare ai municipiului, printre aceștia aflându-se Felicia Țilea, sportivă, Gheorghe Tadici, antrenor, Florian Tuduce, matematician, dr. Ioan Aurel Irimuș, profesor universitar, Victor Gaga, artist plastic și alții.

Revista este ilustrată integral cu materiale foto din colecția personală a lui Daniel Mureșan, fotografii din Arhivele Naționale filiala Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 22, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.