20-27 aprilie 2013, Săptămâna Europeană a Vaccinării

Anul acesta, Săptămâna Europeană a Vaccinării (EIW 2013) are drept temă eliminarea pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă afectând cu precădere copiii în primi zece ani de viaţă. Este o boală infecţioasă cu evoluţie insidioasă la adolescenţi şi adulţi tineri, având potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă, adică dacă o femeie gravidă în primul trimestru de sarcină se îmbolnăveşte de rubeolă, copilul ei, cu mare probabilitate, se va dezvolta cu malformaţii.

vaccinScopul generic EIW 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei. Aceste vaccinări se efectuează pe tot parcursul anului. EIW 2013 are ca scop sublinierea importanţei imunizărilor.

În 2011, 141 ţări (73%) din cele 194 de pe Glob au introdus în programele naţionale de imunizare a doua doză (la 7 ani) de vaccin rujeolic. Până la sfârşitul anului 2011, vaccinul rubeolic a fost introdus în 130 ţări, faţă de 83 ţări în 1996.

Concluziile epidemiei de rujeolă din 2010-2011 în Europa au evidenţiat următoarele:

-majoritatea focarelor de rujeolă din Europa au fost importate din alte continente

-acoperirea vaccinală deficitară a contribuit la menţinerea şi dezvoltarea focarelor

-copiii neimunizaţi din rândul grupurilor defavorizate şi al părinţilor sceptici în privinţa vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă.

În România, după o creştere de aproape 25 de ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indică o situaţie staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie foarte critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări europene studiate.

Incidenţa crescută a rubeolei şi rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele: ceva mai mult de 90% în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95% stabilită de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

Specific, acoperirea vaccinală evaluată recent pe baza unei metodologii unitare indică o acoperire cu ROR1 (vaccin rujeolă-oreion-rubeolă, administrat la vârsta de 1 an conform schemei naţionale de imunizare) de numai 70% la copiii de 12 luni (faţă de ţinta OMS de 95%), în timp ce nivelul mediu de 95,1% este atins abia la copiii de 24 luni. În grupurile la care acoperirea vaccinală se menţine sub nivelul optim, se acumulează subiecţii susceptibili de a face boala, acest lucru putând duce la apariţia epidemiilor.

Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficienţa stocurilor de vaccin ROR sau neprezentarea /refuzul vaccinării la copiii de 12 luni, precum şi la cei de 24 luni.

În această situaţie este necesară conjugarea tuturor eforturilor şi implicarea tuturor factorilor pentru atingerea şi depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandate de OMS. Profesioniştii din sistemul de sănătate (începând cu medicii de familie), publicul larg (cu precădere părinţii copiilor sub 9 ani dar şi tinerii de 15-24 ani), sunt chemaţi să acorde Săptămânii Europene de Vaccinare întreaga atenţie pe care o merită această problematică decisivă pentru sănătatea copiilor noştri.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 19, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.