În județul Satu Mare se înregistrează un număr de 14.442 de persoane cu dizabilităţi

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a condus miercuri, 27 septembrie, şedinţa lunară a Colegiului Prefectural. În cadrul şedinţei, Gabor Gnant reprezentantul Organizației Asociația Caritas a Diacezei Satu Mare a prezentat proiectul „Clopoțelul sună pentru toți! – protocolul practic al intervenției timpurii și al educației integrate în interesul persoanelor cu dizabilități”.

Prin acest proiect, desfăşurat în perioada 1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2017, Asociaţia Down din Nyíregyháza (Ungaria) în calitate de Coordonator Proiect, împreună cu organizaţia Centrum Liberta din Slovacia şi Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare în calitate de parteneri, contribuie la intervenţia timpurie a copiilor cu dizabilităţi şi la integrarea în grădiniţe, respectiv şcoli de masă a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale.

Obiectivul proiectului îl constituie întregirea protocolului actual al acestui program cu o metodologie de intervenţie timpurie, realizându-se astfel o metodologie complexă educaţională şi terapeutică pentru vârstele: timpurie, de grădiniţă şi şcolară. Totodată proiectul are ca scop integrarea în grădiniţele şi şcolile de masă ale copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, care în prealabil ajunşi în sistemul intervenţiei timpurii au beneficiat de activităţi terapeutice de specialitate.

În acest sens au fost identificaţi 7 copii din municipiul Satu Mare şi 3 copii din municipiul Carei care au beneficiat de intervenţie timpurie. Pe lângă cei 10 copii, grupul ţintă îl reprezintă şi părinţii, profesorii, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai inspectoratului şcolar, directori de şcoli şi de grădiniţe.

De asemenea a fost elaborat un ghid pentru familiile copiilor cu dezvoltare atipică care cuprinde îndrdumare pentru părinţi în spijinirea dezvoltării copiilor.

Prefectul Darius Filip şi-a oferit spijinul pentru popularizarea acestui ghid care ar trebui cunoscut de toţi părinţii.

Potrivit unei statistici realizate de Ministerului Muncii, în județul Satu Mare este înregistrat un număr de 14.442 de persoane cu dizabilităţi de toate tipurile şi toate vârstele. Dintre acestea 1,5 % sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani și 2,5 %, copii de 4-9 ani.

Tot în cadrul şedinţei, Simona Galiș, șef birou educație, Penitenciarul Satu Mare a prezentat proiectul ”Rolul educației în procesul de reinserție socială a deținuților” prin care sunt desfăşurate cu deţinuţii, activităţi de dezvoltare a abilităţilor, programe de instruire şcolară şi profesională, implicarea acestora în procesul de reintegrare socială şi desfăşurarea de activităţi lucrative.

Potrivit Simonei Galiş, deţinuţii manifestă interes faţă de orice activitate la care au ocazia să participe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 28, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.