Revista trimestrială ”Mărturii culturale”  a ajuns la numărul 7, pe lunile iulie-septembrie 2017

Acum, la începutul toamnei, revista trimestrială de cultură ”Mărturii culturale” ne face o reală bucurie, ieșind de sub tipar cel de-al treilea număr în acest an, în condiții grafice excelente, un număr ilustrat cu lucrările artistei plastice Maria Mariș Dărăban, profesoară de desen, originară din comuna Apa.

În editorialul semnat de Aurel Pop, directorul fondator al revistei, sunt puse pe hârtie câteva gânduri sub titlul ”Românul între bucurie și tristețe”. Printre bucurii amintește întoarcerea ”fiilor rătăciți” din țările europene, întâlnirile emoționante cu cei dragi. Este bine, scrie autorul că ”încet dar sigur ne impunem în fața Europei cu ce avem mai bun și mai frumos”. E bine că banii strânși afară sunt cheltuiți acasă. Aici se fac nunți și botezuri cu respectarea tradiției. Nu e bine că avem încă un sistem birocratic, sunt lipsuri în infrastructură, lipsește tot mai mult forța de muncă calificată, nu avem un sistem educațional performant etc. Autorul remarcă că la anul vom avea 365 de zile de sărbătoare, bine ar fi să fie așa. Vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Vor fi derulate mii de proiecte, totul pentru a evidenția ”eforturile celor care s-au jertfit pentru făurirea statului unitar român”.

Anul care se apropie de final cu pași repezi este anul centenarului unui om deosebit, Ioniță G. Andron. Claudiu Porumbăcean îi dedică acestuia un capitol nou, el prezintă un important material fotografiilor celui aniversat. Marin Pop dedică la rândul lui un amplu eseu dedicat învățământului confesional românesc din zona sătmăreană a fostului Sălaj istoric, în perioada 1868-1918.

Dr. Viorel Câmpean este un adevărat specialist în cercetarea istoriei familiilor românești merituase din istoria Sătmarului. De data aceasta publică informații despre familia profesorilor greco-catolici Antal. Ștefan Antal, Ioan Antal, Augustin Antal, cea mai proeminentă personalitate din această familie. A fost profesor la Gimnaziul din Beiuș, unul dintre întemeietorii despărțământului ”Astra” din Beiuș.

Aurel Pop aduce în memoria tuturor personalitatea părintelui Epaminonda Lucaciu, un ilustru fiu al neamului, căruia i-a consacrat și o carte. Au trecut 140 de ani de la nașterea sa.

Anul 1937 a fost anul când a avut loc reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului. Daniela Bălu menționează că sătmărenii au fost reprezentați la Această adunare eparhială de către protopopul Ioan Rușdea.

Părintele dr. Cristian Boloș în eseul ”Adevărata și falsa închinare” precizează că ”icoana nu este idol, nici chip cioplit, ci reprezintă o imagine a Domnului, a Maicii Domnului și a Sfinților. Cel care sărută icoana nu cinstește materia din care este realizată icoana, ci venerează persoana sfântă care este zugrăvită în ea”.

Profesorul Carol C. Koka oferă cititorilor câteva pagini din istoria Sătmărelului, atestat documentar pe la anul 1215, astăzi așezarea fiind un cartier al municipiului Satu Mare.

La rubrica ”Interviuri” Aurel Pop publică un dialog cu cunoscutul om de cultură băimărean dr. Teodor Ardelean, care este directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Va fi citită cu mare interes, credem, proza semnată de Corneliu Balla ”Verde ploaia de meteoriți – preumblarea îngerilor prin ploaie (III), conținând amintiri din perioada detenției în închisorile comuniste. Alte texte interesante semnează: Betty Kirchmajer-Donca, Terezia Filip, Icu Crăciun, Marta Cordea, Liviu Chiscop, Mariana Velisar-Codrescu, Octavia Constantinrscu, Lucian Gruia etc. Merită toată atenția eseul lui Ionel Pop, despre discursul lui Liviu Rebreanu la ședința solemnă a Academiei Române, și cel semnat de Gheorghe Munteanu ”Semnul Crucii”.

Ca de fiecare dată, poezia ocupă un loc generos în revistă. Semnează poeme: Nicoleta Câmpian, Mircea Ștefan, Marin Moscu, Dumitru Țimerman, Luminița Zaharia, Olimpia Iacob (traduceri), Luca Cipola, Ovidiu T. Pop (microeseuri).

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.