Program bogat la cea de a VIII-a ediție a ”Nocturnei bibliotecilor”, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Vineri, 29 septembrie, de la ora 17.00, a avut loc deschiderea ediției a VIII-a a evenimentului național ”Nocturna bibliotecilor”, în sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Evenimentul a fost deschis de către directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan, alături de directorul adjunct Paula Horotan.

După prezentarea programului, dr. Viorel Câmpean și drd. Marta Cordea, împreună cu invitații lor: dr. George Vulturescu și dr. Alexandru Zotta, sub genericul ”Fondul de carte Gheorghe Bulgăr, o resursă pentru comunitate”, au evocat personalitatea omului de cultură sătmărean Gheorghe Bulgăr.

George Vulturescu a prezentat importanța operei lui Gheorghe Bulgăr, caracterizându-l ca un eminescolog  care a făcut peste 200 de rectificări în poeziile lui Eminescu, a realizat studii de valoare, fiind în același timp un militant activ pentru Marea Unire. George Vulturescu a propus ca Biblioteca Județeană Satu Mare să primească numele lui Gheorghe Bulgăr, iar cu ocazia sărbătoririi Unirii din 1918, bustul scriitorului realizat în Anglia să fie amplasat lângă clădirea bibliotecii. George Vulturescu a donat bibliotecii peste 30 de scrisori și texte provenite de la Gheorghe Bulgăr.

Dr. Alexandru Zotta a fost studentul lui Gheorghe Bulgăr, la Universitatea din București. El a subliniat personalitatea filologului ca dascăl și ca lingvist, fost coleg cu George Călinescu și Alexandru Graur. Gheorghe Bulgăr a avut legături și cu Perpessicius și Tudor Vianu. ”Avea o atitudine deschisă față de studenți, apreciind pe cei care interpretau textele și nu le memorau”. ”Eminescu a creat o limbă literară română de nivel european”, a spus dr. Alexandru Zotta.

Conform programului, de la ora 17:45, sub genericul BiblioPortativ autumnal, tinerii Luana Erdos și Gabriel-Florin Koka au interpretat un minirecital de muzică pop-rock acustic. Între fiecare piesă muzicală, regizorul tehnic de la Teatrul de Nord, Dorel Iurcencu a recitat poezii de dragoste.

A urmat de la ora 18:00 proiectul ”Carte-Bibliotecă Voluntariat”, un parteneriat de succes cu Asociația SamStudia. Momentul a fost rezervat tinerilor care au desfășurat activități de voluntariat în parteneriat cu Biblioteca Județeană.

În Sala Multimedia a Bibliotecii Județene s-a organizat ”Raftul cu inițiative” un program pentru tineri și copii de vârstă școlară, un colocviu profesional derulat în colaborare cu Casa Corpului Didactic Satu Mare.

De la ora 19:00 cunoscutul om de cultură Voicu D. Rusu și-a lansat cartea ”Nisipul clepsidrei sparte”, apărută la Editura sătmăreană Inspirescu. Cartea a fost prezentată de Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Teodor Curpaș și George Terziu. De asemenea participanții au asistat la lansarea unei alte cărți, autor Tuzon Edit, ”Ásó, kapa s a piszkavas”, prezentată de istoricul literar Kereskényi Sándor și de Veres István, cu participarea actorilor Rappert-Vencz Stella și Péter Attila Zsolt Pedró. Cei prezenți au putut urmări și minirecitalul de muzică ușoară al Luizei Molnar și minirecitalul de arii celebre interpretate de Rebecca Mitrașca și Valentina Pușcaș, acompaniate de prof. Bogdan Bodiș Ádám din Oradea.

Programul bogat a mai cuprins Confesiunea cărturarului, cu participarea prof. Gheorghe Gheorghiade, fost director al Bibliotecii Județene, program derulat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Cenaclul Cronograf și Asociația Scriitorilor de Nord-Vest.

De la ora 21:30 cuvântul l-a avut din nou muzica. Prof. Alexandru Ivanovici a interpretat muzică folc, urmat de ”Poezie în culorile amurgului de toamnă”, cu participarea Clubului Creatorilor ”Afirmarea”. Seara târziu cantautoarea Georgeta Govor, acompaniată de Diu Oșan au interpretat muzică folk sub genericul ”Cântece de șemineu”. Și muzica populară a fost prezentă prin interpreta Angela Munteanu.

După amiază în Sala Multimedia s-au derulat activități pentru copii sub genericul ”Comoara piraților”, iar în Piața Libertății activitatea ”Citește și dă mai departe la schimb de carte”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.