A apărut recent un nou număr al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

Semnalăm apariția numărului 3 (32) al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”, în care redactorul coordonator col.(r) Voicu Șichet semnează două eseuri. Primul se referă la ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, iar al doilea la personalitatea celui care a fost ”Baba Novac – cel mai viteaz general al lui Mihai Viteazul. Destin fabulos sfârșit tragic și nedrept”.

Este știut că marele patriot și luptător pentru drepturile românilor, dr. Vasile Lucaciu a desfășurat o neobosită activitate de propagandă pentru cauza românilor în străinătate. Despre acest aspect scriu dr. Viorel Câmpean și drd. Marta Cordea în articolul ”Dr. Vasile Lucaciu, frânturi din misiunea în Statele Unite ale Americii”. Tot dr. Viorel Câmpean ne prezintă ”Om rugăciune rostită de părintele dr. Vasile Lucaciu în Biserica Sfântul Gheorghe din București”.

Părintele dr. Cristian Boloș continuă să ne prezinte ”Modele creștine de eroism-Maica Domnului – începutul și sfârșitul anului bisericesc, în relatările Înaltpreasfințitului Justinian Chira”.

Despre faptele eroice ale maiorului Valeriu Carp, care în 1939 și-a asumat răspunderea dând ordinul atunci când rușii au înaintat: ”Din ordinul meu și pe a mea răspundere, deschideți focul!”. La rândul lor, dr. Viorel Ciubotă și Mihaela Sălceanu prezintă un amplu material despre ”Solidaritatea românească”, manifestată printre românii care la începutul secolului XX s-au stabilit în număr mare dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii.

Dr. Daniela Bălu ne face o interesantă precizare privind o coincidență istorică. Moartea marelui erou al neamului, dr. Vasile Lucaciu, a fost anunțată de ziarul ”Satu Mare” exact în ziua în care anunța și dezvelirea Monumentului Ostașului Român, numit mai apoi Monumentul Eroului Necunoscut.

Un demn urmaș al bunicului și al părintelui său Mihai Lucaciu și Vasile Lucaciu, a fost Epaminonda Lucaciu (1877-1960). Un studiu foarte bine structurat și documentat publică în acest sens dr. Aurel Pop. Profesorul Nicolae Pop ne prezintă ”Frământările și evenimentele pregătitoare Marii Uniri din 1 Decembrie 1918”.

Recent, Filiala Maramureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, în cadrul programului de activități pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, a organizat o deplasare la Budapesta ”Pe urmele Întregitorilor de Țară”, sub conducerea col. (r) Gavril Babiciu.

Profesorul Carol C. Koka readuce în memoria cititorilor figura marelui om de cultură și patriot român, Alexandru Roman, de la a cărui moarte s-au împlinit în acest an 120 de ani. Alexandru Roman a fost un dușman de neîmpăcat al dualismului. A demascat în repetate rânduri regimul de asuprire la adresa românilor, suferind pentru aceasta numeroase condamnări.

Asistentul universitar dr. Lucian Turcu ne prezintă rolul pe care l-a avut Petru Bran în înființarea catedrei de limba română la Satu Mare, de la trecerea lui la cele veșnice împlinindu-se 140 de ani.

Alte articole de mare interes sunt: “Conștiința de a fi român” de dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu; ”O altă eroină legendară, eroina de la Călugăreni” de lt. col. (r) Ioan Bălănescu; ”Jertfa lui Pintea Viteazul și recunoștința urmașilor” de conf. univ. dr. col.(r) Aurel V. David; ”Cercetășia la Liceul Mihai Eminescu din Satu Mare”, de profesorul dr. Ovidiu T. Pop; ”Avram Iancu, tribunul moților și eroul neamului românesc” de ing. Mircea Pîrlea; ”Mica Unire și Reformele înfăptuite în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza” de prof. Estera Hășmășan; ”Codexul Rohonczi”, de Ioan Marian Chiorean; ”Un viitor pentru trecut. Ghid de bună practică pentru protejarea patrimoniului cultural” de Irina Oberlander-Târnoveanu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 9, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.