O nouă ședință de lucru a Cenaclului ”Afirmarea”. Au citit poeții George Terziu, Ioan Andreica și Andrei Sălăjan

Miercuri, 11 octombrie, cu începere de la ora 17:00, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu, membrii Cenaclului ”Afirmarea” au ținut o nouă ședință de lucru. Au fost prezenți președintele cenaclului, jurnalistul Ioan Anițaș, editorul și scriitorul George Terziu, scriitorul Mihai Sas, publicistul Carol C. Koka, poetul Ioan Andreica, regizorul tehnic al Teatru de Nord, Dorel Iurcencu, poetul Gheorghe Cormoș, epigramistul și poetul Ioan Sălăjanu, poetul Andrei Sălăjan, cantautoarea Georgeta Govor, Rodica Cuc și Violeta Cherecheș. Membrii cenaclului au păstrat un moment de reculegere în memoria marelui actor sătmărean Vasile Blaga Paulin, plecat prematur dintre noi, colaborator al Cenaclului ”Afirmarea”.

Primul care a spart gheața a fost poetul și editorul George Terziu. El a citit un grupaj de poeme, pe care le-a publicat în antologia ”11 pentru Timișoara” volum apărut la Editura Inspirescu Satu Mare, cu subtitlul ”Antologie de poezie”. Au fost citite poeziile cu titlul: ”Catedrala”, ”Întâmplare de dimineață”, ”Personajul principal”, ”Sfârșitul unui poet”, ”Râsul discret”. În luările de cuvânt au fost rostite atât laude dar și critici. De exemplu, poetul Ioan Andreica a spus că nu e bine să se vină la cenaclu cu poezii deja publicate în volum. După părerea lui, cenaclul are menirea de a discuta, exprima păreri și de a recomanda în vederea publicării. Poemele inedite erau mai bine primite. La poezia lui George Terziu se obsearvă imaginația bogată pe care o are, dă frâu liber imaginației, în poeziile citite, știe să îmbine sacrul și profanul, știe să sugereze imagini de mare efect.

La rândul lui, Ioan Andreica, acum în calitate de prozator a prezentat un fragment de proză intitulat ”Libertate”. Proza a avut ca subiect aventura unui porumbel, scăpat probabil din ghearele unei pisici și care îngrijit fiind, de niște copii s-a făcut bine. Proza a fost bine primită. Ioan Anițaș a făcut totuși câteva observații, legate de lungimea frazelor, textul în esență fiind valid. Având în vedere că textul este o poveste adresată copiilor, trebuie acordată mai multă atenție la unele cuvinte care nu sunt înțelese de copiii de clasa a II-a. Proza are un mesaj de valoare, încadrându-se în ideea protecției mediului, a viețuitoarelor.

Poetul Gheorghe Cormoș a remarcat lipsa textului multiplicat, fără de care el personal nu poate face observații. Apoi ar fi bine ca autorul să fie mai atent la metafore, care trebuie să fie adecvate vârstei copiilor cărora se adresează povestea. Există un substrat al povestirii promițător, dar autorul să fie mai atent la narațiune. ”Cuvintele academice nu au ce căuta în textul povestirii”, a spus Gheorghe Cormoș.

Și mai critic a fost George Terziu. Pentru el nu a fost prea fericită citirea în cadrul cenaclului a unui text pentru copii. El l-a rugat pe autor să vină la cenaclu cu o proză la nivelul cenaclului. Autorul a mulțumit pentru observațiile făcute, și a rugat-o pe învățătoarea Georgeta Govor să citească în fața copiilor de la clasă povestirea, pentru a se vedea impactul pe care îl are asupra celor mici.

În partea a doua a ședinței, un membru mai recent al cenaclului, Andrei Sălăjan, a citit un grupaj de poeme, ultimele lui creații. Cenacliștii au remarcat că a făcut un pas înainte în elaborarea poemelor, se vede că a ținut cont de recomandările făcute la ședințele anterioare. Ca element pozitiv s-a remacat că poetul are multă imaginație, dar mai trebuie să muncească la elaborarea poemelor.

La ședința următoare a cenaclului, care va avea loc peste două săptămâni, s-a anunțat că va citi proză scriitorul Mihai Sas, care acum nu a putut citi din cauza timpului înaintat.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.