DSP Satu Mare deține 3.617 doze de vaccin pentru prevenirea bolilor nou-născutului

Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică județeană implementeaza Programul Național de Imunizare (vaccinare) care are drept scop îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate a populației generale, cu deosebire a grupelor de vârstă 0-18 ani și a vârstnicilor.Prin eforturi bugetare semnificative sunt asigurate vaccinuri care, dupa administrarea lor la grupele de vârsta recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, asigură protecția copilului, respectiv a persoanei vaccinate, împotriva îmbolnăvirii cu unele din cele mai grave boli infectioase, a căror complicații posibile pot determina afectarea întregului organism și uneori chiar deces sau invaliditate severă cu sechele neurologice/paralizii (poliomielită, tetanos, tuse convulsivă, difterie, hepatită virală cu virus B,care are ca și posibilă complicație cancerul hepatic, gripă, rujeolă, rubeolă, parotidită epidemică, oreion).

În ultimul interval de timp, iulie-septembrie 2017, Ministerul Sănătății a repartizat cantități semnificative de vaccinuri pentru prevenția îmbolnaăvirilor amintite, respectiv 21.502 doze care au asigurat necesarul de produse imunologice la toate grupele de vârstă a copiilor catagrafiați de medicii de familie, eligibili și fără contraindicații.

Prin efortul susținut al rețelei de medicină de familie și prin organizarea unor acțiuni de mobilizare efectuate de administrațiile locale/primarii,cu consilierea reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, s-a reușit recuperarea unui număr semnificativ de restanțieri, îndeosebi în comunitățile la risc, copii pentru care părinții au refuzat inițial vaccinarea, dar prin activitățile de educație și consultație profilactică a medicilor de familie au fost convinși de beneficiile administrării vaccinurilor atât pentru sănătatea proprie, cât și pentru prevenirea răspândirii bolilor în populația preșcolară și școlară a județului.

S-au realizat astfel, conform raportărilor statistice ale acoperirilor vaccinale calculate din anchetele epidemiologice efectuate la nivelul rețelei de medicină de familie și a evidențelor cuprinse în Registrul Național de Vaccinare, rezultate îmbucurătoare privind răspunsul populației la acțiunile de vaccinare cu procente de peste 80%, care însă trebuie îmbunătățite, pentru atingerea țintelor operaționale de peste 95% la toate vaccinurile, situație care să permită reducerea semnificativă a apariției bolilor la populație și chiar eradicarea acestora, așa cum s-a reușit la nivel mondial cu alte maladii severe prevenibile prin vaccinare (variola).

Ministerul Sănătății a demarat campania de vaccinare cu vaccinul pneumococcic începând cu data de 1 octombrie, repartizând rețelei de medicină de familie din județul Satu Mare un număr de 2.360 doze care au scopul de a preveni îmbolnăvirile determinate de infecția cu bacteria Streptococcus pneonoiniae, agent patogen considerat cauza semnificativă la copiii sub vârsta de 5 ani a unor boli severe care afectează sistemul nervos, aparatul auditiv, aparatul respirator.

Dorim să transmitem populației, îndeosebi părinților ai căror copii sunt în grupele de vârstă eligibile la administrarea vaccinurilor, să răspundă cu deplină încredere mesajelor adresate de personalul sanitar la toate nivelurile de informație și să se prezinte la ședințele de vaccinare organizate de medicii de familie, care sunt pregătiți să dea consultații profilactice complete privind avantajele deosebite ale vaccinărilor și să administreze în condiții de deplină siguranță aceste produse.

Putem astfel să contribuim cu toții la o dezvoltare armonioasă a copiilor care pot astfel să evite îmbolnăviri care afectează grav sănătatea și îi împiedică să participe la procesul instructiv-educativ și de recreere prin perioade lungi de spitalizare, recuperare sau chiar cu complicații severe pentru întreaga viață.

DSP Satu Mare este în posesia unui stoc de 3.617 doze de vaccin extrem de important pentru prevenirea îmbolnăvirilor nou-născutului, care se administrează tuturor gravidelor în ultimul trimestru de sarcină, produs imunologic care se administrează tot prin medicii de familie.

Sperăm că eforturile bugetare pentru achiziționarea vaccinurilor să ajute la creșterea calității vieții populației infantile, implicit a populației generale, să se reducă costurile sanitare determinate de tratarea bolilor și a complicațiilor afecțiunilor prevenibile prin vaccinare și personalul sanitar implicat în aceste activități să fie sprijinit în activitatea profesională și educațională de părinții și aparținătorii copiilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 16, 2017. Filed under Locale, Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.