Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Satu Mare, a poeților Horia Bădescu și Vasile Mic

Marți, 24 octombrie, cu începere de la ora 15.00, în sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a avut loc lansarea a două volume de poeme: ”Decameronice” și ”O replică de argint/Una battuta d,argento”, autori Horia Bădescu și Vasile Mic. Au participat directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan, poetul dr. George Vulturescu, dr. Ion Cristofor, editorul Vasile George Dâncu, dr. Alexandru Zotta, și autorii cărților dr. Horia Bădescu și poetul Vasile Mic.

Un cuvânt de salut la adresa celor prezenți a fost rostit de directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan, iar moderatorul evenimentului cultural a fost poetul George Vulturescu. Acesta i-a felicitat pe reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți în sală. Horia Bădescu a fost prezentat ca un adevărat prieten și sprijinitor al multor poeți sătmăreni, un poet singular, din generația ”Echinox”. El cultivă silogismul în poezie, unii critici literari fiind de părere că ”un înger i s-a răstignit pe gură”.

Dr. Alexandru Zotta s-a întrebat de unde a luat resursele Horia Bădescu pentru a așterne pe hârtie atât de multe poeme valoroase. Poeziile lui se citesc și cu sufletul, ceea ce scrie ne place și se învecinează cu melosul. Autorul dedică poeziile sale iubirii adevărate și scrie ”în limbajul vieții”. ”Poetul înalță imaginea femeii și stăpânește bine alchimia limbii. Preia modele din perioada Renașterii, are și elemente de factură bizantină. Elogiază femeia, dragostea și eternitatea acestora. Poetul celebrează trăirile din tinerețe, multe dintre ele în orașul studenției sale, Clujul. Mesajul care se desprinde din poemele sale este bucuria de a trăi, toate aceste aspecte îl fac pe Horia Bădescu un poet unic”, a spus dr. Alexandru Zotta.

La rândul lui, dr. Ioan Cristofor a avut doar cuvinte de laudă la adresa creațiilor lui Horia Bădescu. Trăim o epocă de puternică efervescență culturală, chiar dacă unii susțin contrariul. Din păcate nu avem o receptare a culturii pe măsură, un public pregătit pentru marea poezie. Ion Cristofor a considerat că Horia Bădescu este la înălțimea unor mari poeți din literatura noastră, cum au fost Vasile Voiculescu sau Lucian Blaga. Horia Bădescu are o poezie care vine din alt veac, el a asimilat lecția marilor poeți ai literaturii universale. Vorbitorul a mai remarcat și nuanța polemică a poemelor sale, într-o lume în care femeia a devenit o marfă. Horia Bădescu este un maestru al limbii române, are o mare liricitate în limbă, ca toți poeții din sud, a remarcat Ion Cristofor. Concluzia lui a fost că Horia Bădescu face parte din familia marilor poeți contemporani.

Creația lui Horia Bădescu a fost apreciată cu cele mai alese cuvinte și de editorul Vasile George Dâncu. Din sală a mai luat cuvântul Maria Letai, care a mulțumit autorului pentru frumoasele gânduri pe care le exprimă la adresa femeilor, iar poetul Ioan Sălăjanu a dat citire unei epigrame.

Despre creația lui Vasile Mic, Ion Cristofor a spus că provine de la un poet autentic, foarte discret în felul lui în viața de fiecare zi. Cartea lui este prefațată de Nicolae Oprea iar traducerea este realizată de un italienist de prestigiu, Ștefan Damian. Poetul Vasile Mic știe să se exprime cu puține cuvinte, este un om sentimental, poezia lui este plină de prospețime, iar ca poet se bucură de numeroase referințe critice.

Și dr. Horia Bădescu a remarcat că Vasile Mic este un poet autentic, scrie o poezie care se adresează intelectului, cum spunea regretatul Petru Poantă. ”Este dificil să scrii poezii simple cum scrie Vasile Mic, un poet atent la tot ce se petrece în jur. Poezia lui este un limbaj al sufletului”, a spus dr. Horia Bădescu. Poezia lui are o imagistică deosebită. Poezia lui lapidară se apropie de haiku. Din sală au vorbit scriitorul Ștefan Haiduc, Ioan Nistor, Maria Letai, Ioan Sălăjanu și George Terziu.

Horia Bădescu și Vasile Mic au citit mai multe poeme din volumele publicate, care au fost primite cu aplauze de cei prezenți. Vasile Mic a prezentat și un grupaj de 50 de ilustrații care au apărut în diferite cărți și reviste și a povestit cum a ajuns să se ocupe și cu acest domeniu. A mărturisit că cel care l-a inspirat în scrierea poeziilor scurte a fost învățătorul Sorin Comăniță. Autorii au oferit celor interesați autografe.

Prof. Carol C. Koka     

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 25, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.