Poeta și etnografa Ana Cicio, invitată la cea de-a opta ediție a proiectului ”Confesiunile cărturarului”

Iubitorii de literatură sătmăreni au avut ocazia, vineri 27 octombrie, să participe la a opta ediție a proiectului ”Confesiunile cărturarului”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare, Asociația Scriitorilor de Nord Vest și Cenaclul literar Cronograf. Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare s-a dovedit neîncăpătoare, find prezenți colegi de cenaclu, poeți scriitori, edituri, jurnaliști ai Anei Cicio. Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct a Bibliotecii Județene, Paula Horotan. Alături de poeta, etnografa și avocata Ana Cicio s-au aflat colegul de breaslă, distinsul avocat Horia Ungur, președinta cenaclului literar Cronograf, Loredana Alexandrina Știrbu.

În cuvântul de salut la adresa celor prezenți, Paula Horotan a amintit că s-a ajuns deja la a opta ediție a proiectului. Au venit până acum în fața publicului oamenii de cultură: Felician Pop, Gheorghe Cormoș, Dana Criste, Cornelia Bălan Pop, Vasile Conioși Mesteșan, Sorin Oros și Gheorghe Gheorghiade. Paula Horotan a făcut o scurtă prezentare a biografiei poetei Ana Cicio, care are o activitate multilaterală atât pe plan profesional ca și avocată, dar și ca scriitoare, poetă și etnografă. Ana Cicio a lucrat o vreme și în presă, fiind redactor la Gazeta de Nord Vest. Până în prezent a publicat volumele: Îngăduire, apărută la Editura Risoprint din Cluj-Napoca (2005); Simbolul sacru și misterele sale, Editura Risoprint (2008); Altarele lui Zalmoxis, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca (2011); Colinde, zei și mistere, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca; Fețele iubirii, Editura Limes, (2013); Coexistență: Ecouri ale volumului lui Stephen Gill, Editura Timpul (alături de alți 10 autori), (2013). Ana Cicio a colaborat de-a lungul timpului la numeroase ziare și reviste.

Autoarea a mărturisit că a trăit într-o lume (Țara Oașului), în care totul era la locul lui. O zonă mirifică, plină de tradiții străvechi, cu o cultură aparte. O lume plină de simboluri, multe aspecte ale acestei lumi le-a redat în cărțile sale, s-a aplecat cu mult interes mai ales asupra simbolurilor sacre, cărora le-a consacrat o carte.

În cuvântul ei, scriitoarea Loredana Știrbu a spus că seria consfătuirilor cu cărturarii sătmăreni a fost gândită pentru ca iubitorii de cultură sătmăreni să-i cunoască mai bine pe scriitorii de astăzi ai cetății. Ea a spus că apreciază foarte mult faptul că o avocată manifestă atât de mult interes față de literatură și în special față de poezie și este aplecată spre studiu în acest domeniu. În cărțile sale ne prezentă realitățile etnografice al Țării Oașului, tradițiile ei seculare. Ca poetă scrie poeme foarte frumoase, pune mult suflet și este o personalitate a culturii sătmărene.

Avocatul Horea Ungur s-a referit la mai multe probleme grave ale societății noastre. Nu este plăcut să spunem, dar așa este, societatea românească se mai luptă cu analfabetismul. Potrivit unor statistici, 45% din tinerii sub 14 ani nu sunt școlarizați. A amintit de asemenea frumoasele cuvinte ale poetului național Mihai Eminescu, care a remarcat că în părțile sătmărene se vorbește cea mai corectă limbă românească. Despre poeta Ana Cicio a spus că se bucură nespus că a reușit să publice până acum șase cărți, dar a adăugat că puțină lume știe că cinci dintre ele au fost scrise de autoare ”cu sabia lui Damocles deasupra capului”, în condiții mai puțin obișnuite.

Din sală au mai făcut aprecieri asupra operei Anei Cicio, poetul Ioan Andreica, spunând că Ana Cicio este o personalitate culturală valoroasă și complexă. Ea îndeplinește toate condițiile pe care un scriitor adevărat trebuie să le îndeplinească. Poeta Dana Criste a scos în evidență modestia poetei Ana Cicio,i-a cerut să-și precizeze poziția față de poezia modernă. Răspunsul dat a fost că este adepta poezie clasice, lirice, care sună frumos și încântă sufletul. Îi place mult Mihai Eminescu, Lucian Blaga, și în general toți poeții clasici. Violeta Cherecheș a remarcat frumusețea poeziilor, afirmațiile le-a susținut cu lectura a câtorva poezii în traducere franceză. Are un har deosebit în descoperirea unor semnificații noi în ceea ce privește etnografia Țării Oașului. Poeziile ei sunt pline de candoare. Maria Letai a mărturisit că îi plac foarte mult poeziile clasice ale Anei Cicio, a cărei biografie și operă a avut ocazia să le cunoască mai bine acum.

Prof. Carol Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 27, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.