La ședința cenaclului literar ”Afirmarea” au citit poeții Ioan Andreica și Andrei Sălăjan

Miercuri, 6 noiembrie 2017, de la ora 17.00, într-un cadru mai restrâns, la Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” a avut loc o nouă ședință a cenaclului literar ”Afirmarea” din cadrul Clubului creatorilor sătmăreni.

Ședința a debutat cu luarea de cuvânt a profesorului Ioan Andreica. El a pus în discuție necesitatea sporirii exigenței față de creațiile literare, amintind că această idee a fost formulată și cu ocazia recentei lansări de carte de la Biblioteca Județeană Satu Mare. Este necesar ca balastul să fie eliminat, exprimările să fie la nivelul celor mai exigente cerințe literare. Autorii și mai apoi lectorii cărților să fie specialiști care dau girul unei creații literare. Multă atenție deci, la finisarea finală. De multe ori schimbarea unui singur cuvânt poate duce la darea unui alt sens întregului text.

Tot poetul Ioan Andreica a dat citire unui text care s-a dovedit a fi o adevărată pledoarie pentru umanism, pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Ideile despre libertatea omului își au rădăcinile în documentele Revoluției franceze de la 1789, în Declarația Drepturilor Omului și cetățeanului. Revoluționarii francezi au definit libertatea ”dreptul de a face tot ceea ce nu dăunează altuia”. Principiile despre drepturile omului au fost apoi preluate în toate constituțiile statelor moderne. Din nefericire mai sunt state care se declară monarhii absolutiste. Lăsăm cititorii să caute despre ce țară este vorba, și cum se respectă acolo drepturile omului. Acolo nu există Parlament, Constituție, legi în accepțiunea modernă consacrată, nu există partide politice, sindicate, există flagelarea în public și execuții publice, iar în justiție nu se admit probe. Renunțarea la religie se pedepsește cu moartea.

Membrii cenaclului au purtat discuții în legătură cu acest subiect. Și-au spus părerea Viorica Cherecheș, Mihai Sas, Ioan Anițaș, Carol C. Koka.

În partea a doua a ședinței poetul Andei Sălăjan a dat citire unui grupaj de poeme din creația sa și a citit și o proză scurtă. Părerea unanimă a celor prezenți a fost că autorul, față de primele ședințe la care a participat, a făcut progrese semnificative dar este încă un drum lung până să ajungă cu creațiile sale la o adevărată valoare literară.

Următoarea ședință a cenaclului va avea loc în aceeași locație, peste două săptămâni, la 22 noiembrie.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 8, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.