Distracție fără fumat și violență, în programul educațional Loga Dance School

Sâmbătă, 11 noiembrie a.c., polițiștii sătmăreni și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare au desfășurat activități preventiv-educative cu elevii de gimnaziu, în cadrul proiectului ,,Dans – distracție – educație”, derulat în parteneriat cu Loga Dance School. Într-un cadru nonformal, 150 de elevi ai școlilor gimnaziale din municipiul Satu Mare au demonstrat că pot să-și petreacă timpul liber într-un mod plăcut, îmbinând dansul, muzica cu nevoia de a fi informat.

Despre consecințele fumatului, efectele pe care le generează în organism consumul de tutun, dar și despre modul în care tinerii reacționează când e vorba de acest obicei, influența anturajului în decizia de a fuma, le-a vorbit, într-o manieră interactivă, specialistul în prevenire din cadrul C.P.E.C.A. Satu Mare, Câmpan Pușa. Desfășurată sub forma unui concurs cu premii, sesiunea de informare a oferit posibilitate ca participanții să-și reactualizeze cunoștințele despre fumat și, totodată, să verifice corectitudinea informațiilor deținute. Brățările antidrog oferite elevilor care au răspuns corect a determinat o implicare activă din partea celor prezenți, stimulându-i să fie atenți și creativi.

Pornind de la ideea că și atunci când este vorba de a petrece într-un mod plăcut timpul liber există tineri care doresc să capteze atenția, să dețină controlul, realizând acest lucru de cele mai multe ori prin comportamente violente, ofițerul de poliție – inspector principal Chiorean Liviana a abordat o temă de interes general pentru cei prezenți, violența în rândul elevilor. Ce reprezintă un comportament violent, cauzele, dar și măsurile de sancționare au constituit câteva dintre aspectele discutate cu elevii de gimnaziu, aceștia exprimându-și punctul de vedere prin raportarea la situațiile concrete în care au jucat rolul de agresor sau victimă.

Filmul tematic prezentat a adus în prim plan o nouă metodă de abordare a conflictelor, a faptelor de violență, mesajul transmis fiind unul foarte clar ,,Inteligența nu se măsoară cu pumnul!”. Personajele filmului, elevi asemeni celor prezenți la întâlnire, au experimentat diferite moduri de a reacționa la un conflict, abordând, în paralel, comportamente violente și comportamente nonviolente.

Când vorbim de violență în mediul școlar e ușor să aruncăm vina pe școală, colegi, profesori sau directori. E greu însă să ne asumăm noi responsabilitatea pentru faptele noastre, pentru modul de a reacționa în situații de conflict.

Schimbarea mentalității, tratarea cu respect a celuilalt, conștientizarea faptului că, deși este mai greu, se poate adopta un comportament nonviolent ca răspuns/rezolvare a unei situații conflictuale – sunt doar câteva aspecte identificate de elevii participanți pentru a ,,Spune NU Violenței în Școală!”.Să nu uităm că ,,Violența naște violență!” și că ,,Violența este arma celor slabi!”, dar că, împreună, cu pași mici, se poate face ceva în prevenirea manifestărilor violente.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 14, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.