Ședință a Cenaclului literar ”Afirmarea”, cu lecturi din creațiile poeților sătmăreni plecați dintre noi

La Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu” din Satu Mare, miercuri, 22 noiembrie 2017, a avut loc o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea”. Cei care au fost prezenți au prezentat un grupaj de poeme din creațiile poeților sătmăreni trecuți la cele veșnice și nu numai. Poetul și jurnalistul Ioan Coriolan Anițaș a citit un grupaj de poeme din creațiile poeților: Ion Codreanu, publicate în volumul ”Răpirea căpestrelor”, Vasile Tarța, din volumul ”Someș” și a poetului Ștefan Aurel Drăgan. Dorel Iurcencu a citit din creația regretatului poet Ion Bala, iar Ioan Tipu Sălăjanu, poezii de Alexandru Pintescu, din volumul ”Enclave”, apărut la Editura Axa în anul 2000.

În partea a doua a ședinței a fost prezentat volumul de debut al tinerei poete din Satu Mare, Iris-Adina Morar, volum recent lansat la Biblioteca Județeană Satu Mare, ”Cu lumea într-o gară”, apărută la Editura sătmăreană Citadela. Volumul a fost prefațat de cunoscutul poet și eseist Lucian Gruia. Poetul Ioan Anițaș a dat citire câtorva poeme din volum care au fost bine primite de critica de specialitate și a prezentat câteva date biografice ale poetei, care este considerată o speranță a literaturii sătmărene. S-a născut în municipiul Satu Mare în anul 1992. A terminat Facultatea de Fizică, specialitatea fizică medicală, în prezent fiind cercetător la Institutul de Cercetare Medicală IMOGEN din Cluj-Napoca. Paralel ea desfășoară o bogată activitate culturală, fiind solistă și realizatoare de emisiuni TV.

Discuțiile pe marginea poemelor cuprinse în volumul de debut al lui Iris au fost în general favorabile. Poezia lui Iris-Adina Morar este de factură clasică, cu ritm și rimă. La discuțiile pe marginea poemelor au participat scriitorul Mihai Sas, Ioan Tipu Sălăjan și Georgeta Govor. Poeta vede dragostea ”Un păcat/Ce sfâșie din rațiune/Și omoară cu adevărat/Când sufletul se descompune./Iar durerea ce-a rămas/În urma ei, cu nostalgie,/Transformă visele-ntr-un glas/Care urlă pătimaș/Când zâmbetul deja apune”. În același stil fiind scrise toate cele peste 95 de poeme din volum. Poetul Horia Bădescu spune că Iris-Adina Morar jubilează la descoperirea ființei, ea ”cântă împlinirea ființei prin dragoste”.

În partea finală a ședinței, participanții au purtat discuții în legătură cu participarea lor la Recitalul de poezie și muzică din ziua de 28 noiembrie de la Carei. Au fost clarificate și câteva lucruri privind posibilitatea editării unei reviste a cenaclului, cei prezenți stabilind o dată până la care să trimită materialele care urmează să apară în revistă. De asemenea s-a făcut anunțul cu privire la participarea vineri, 24 noiembrie 2017 a membrilor cenaclului, în cadrul Proiectului ”Confesiunile cărturarului”, la Biblioteca Județeană Satu Mare. Cu această ocazie se va confesa în fața cititorilor poeta și traducătoarea Livia Mărcan.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 22, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.