Părintele dr. Vasile Lucaciu a fost comemorat la Biblioteca Județeană Satu Mare

Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a găzduit luni, 27 noiembrie 2017 un eveniment deosebit: comemorarea a 95 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui dr. Vasile Lucaciu. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în parteneriat cu Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Teatrul de Nord Satu Mare, Asociația SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, Asociația Civică ”Tempora”, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”- Filiala Satu Mare și Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare.

Manifestarea a fost moderată de directorul Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan. După intonarea Imnului de Stat al României au fost rostite alocuțiuni cu privire la viața și activitatea dr. Vasile Lucaciu și la însemnătatea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918. Protopopul Greco-Catolic de Satu Mare, Dumitru Roman a vorbit despre contribuția înaintașilor, a preoților greco–catolici la înfăptuirea Unirii. Lor le revine meritul de a fi luminat poporul spre înfăptuirea idealului național. A vorbit despre activitatea în această direcție a poetului național Mihai Eminescu și a lui Ion Heliade Rădulescu.

Primul, prezent la Blaj, a salutat acest centru al românismului numindu-l Mica Romă, iar cel de al doilea precizând că de la Blaj ”răsare Soarele românilor”. Meritul Bisericii Greco-Catolice este de a fi înființat școli care au educat și redeșteptat conștiința națională. În aceste școli s-au format mari personalități ale națiunii române, precum Vasile Lucaciu. Pe părintele dr. Vasile Lucaciu, protopopul Dumitru Roman l-a asemuit cu un arhanghel, prin care a fost trimisă lucrarea lui Dumnezeu asupra națiunii române.Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare a vorbit ing. Mircea Pârlea. El a prezentat materialul ”95 de ani de la trecerea în eternitate a părintelui dr. Vasile Lucaciu”. El a fost un luptător pentru cauza sfântă a neamului său. Mircea Pârlea a prezentat o serie de materiale din presa vremii, cu privire la derularea evenimentelor legate de înmormântarea lui Vasile Lucaciu, din Satu Mare până în localitatea Șișești, unde a fost înmormântat.

Un alt punct al evenimentelor a fost lansarea revistei ”Signet”, dedicată în întregime personalității dr. Vasile Lucaciu. Prezentarea a fost făcută de profesorul Ioan Andreica, redactorul Ovidiu Mica neputând fi prezent la eveniment. Revista reproduce ”Rugăciunea” compusă de părintele dr. Vasile Lucaciu în 1893, pentru repausul sufletelor martirilor români căzuți în luptele naționale din 1848, apoi un interviu cu Vasile Lucaciu în paginile publicației ”Lupta”. Alte pagini sunt reproduse din cartea Adelei Xenopol ”Prin cetatea Carpaților” și un scurt istoric al fotografiei care îi reprezintă pe cei zece care au condus tratativele cu contele Ștefan Tisza, după încheierea Războiului balcanic (1913). Ample materiale se referă la moartea lui Vasile Lucaciu, apărute în cotidianul ”Satu Mare”, ”Adevărul”, ”Transilvania”, ”Țara Noastră”. Sunt și relatări despre dezvelirea la Satu Mare în 1936 a statuii dr. Vasile Lucaciu.

Regizorul tehnic al Teatrului de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu a prezentat mai multe materiale referitoare la dr. Vasile Lucaciu, inclusiv cele scrise de rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, academicianul Ioan Aurel Pop despre Vasile Lucaciu, despre ctitoria lui de la Șișești. Au impresionat cuvintele lui Octavian Goga rostite la înmormântarea părintelui, Goga numindu-l ”un senator roman”, ”un cardinal din epoca Renașterii și unul dintre marii oameni ai Risorgimento-ul italian”. A fost ascultată cu luare aminte și cuvântarea lui Vasile Lucaciu la procesul Memorandiștilor de la Cluj, rostită în fața tribunalului imperial și prin care părintele Lucaciu cerea dreptul la existență a națiunii române în patria ei bimilenară.

Elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare, membri ai Grupului folk ”Gallea”, coordonat de profesoara Carmen Bratosin au interpretat frumoasa Doină a lui Lucaciu și ”Limba noastră-i o comoară”.

A urmat prezentarea cărții ”Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană ,,Eroii Neamului”, moderată de dr. Viorel Câmpean. Volumul este îngrijit de Voicu Șichet și a apărut la Editura Academiei Române, cu o prefață de dr. Teodor Ardelean. Despre carte au vorbit Voicu Șichet, dr. Viorel Câmpean, profesorul Nicolae Pop, profesorul Carol C. Koka.

În paralel au fost organizate două expoziții, una foto-documentară, cuprinzând documente inedite, legate de activitatea părintelui dr. Vasile Lucaciu, autor fiind Asociația SAVO, și o expoziție tematică prin care s-au pus în lumină cărți și alte publicații deținute de Biblioteca Județeană Satu Mare, referitoare la personalitatea comemorată și la făurirea României Mari.

În încheiere au avut loc momente muzicale oferite de corul Asociației Județene a Pensionarilor Satu Mare, interpreta de muzică populară Angela Munteanu și Petre Ardelean.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.