1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost sărbătorită de mii de sătmăreni

Mii de sătmăreni au luat parte în ziua de vineri, 1 Decembrie la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României. Începând cu ora 11.00, a avut loc ceremonia de depunere de jerbe de flori la bustul lui Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei țări românești. A urmat depunerea de jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu, I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, personalități importante în făurirea României moderne.

De la ora 13.30, a început ceremonialul militar și religios de la statuia dr. Vasile Lucaciu din Piața Libertății cu intonarea Imnului de Stat al României. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul ortodox Ioan Socolan și preotul militar Cristian Silaghi.Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a dat citire mesajului adresat de Primul Ministru al României Mihai Tudose, de Ziua Națională. În mesaj s-a subliniat faptul că ziua de 1 Decembrie 1918 înseamnă desăvârșirea unității de stat a României, în fața României s-a deschis o nouă epocă de profunde transformări economice și sociale. Ziua de 1 Decembrie a însemnat pentru români redobândirea demnității naționale.  Centenarul Unirii care se va sărbători anul viitor, va fi un nou reper în istoria noastră națională.

Alocuțiunea de Ziua Națională a fost rostită de preotul militar Cristian Silaghi. Vorbitorul a arătat că ziua de 1 Decembrie este cea mai mare sărbătoare a românilor. Unirea realizată a fost un ideal care a însuflețit poporul român în toată istoria sa. Votul dat de delegații prezenți la Alba Iulia, a consfințit visul de veacuri a românilor. La Alba Iulia au fost reprezentați toate categoriile sociale din Transilvania. La Alba Iulia s-a împlinit visul de veacuri, Unirea, dorită de marele domnitor Mihai Viteazul. Unirea este sărbătoarea bucuriei întregului popor român. Dr. Vasile Lucaciu a fost un mare lider al românilor transilvăneni. Preotul militar Cristian Silaghi a prezentat o scurtă biografie a marelui patriot. A prezentat activitatea lui pentru introducerea limbii române la liceul din Satu Mare, activitatea lui în cadrul mișcării Memorandiste. El i-a reprezentat pe români în parlamentul de la Budapesta, fiind deputat de Beiuș. A activat peste hotare pentru recunoașterea justeței drepturilor românilor. În 1918 a fost membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, iar în 1919 a devenit deputat în parlamentul de la București. Dr. Vasile Lucaciu și-a închinat toată viața idealului măreț al națiunii române. În cadrul ceremoniei de la statuia Dr. Vasile Lucaciu, elevul Bogdan Botiș de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a recitat poezia ”Ce-ți doresc eu dulce Românie”.

A urmat ceremonia de depunere de coroane din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare și a Primăriei Satu Mare. După defilarea Gărzii de Onoare, la statuia lui Vasile Lucaciu au depus coroane și jerbe de flori o serie de intituții, asociații și unități de învățământ sătmărene.

Începând de la ora 14.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început un spectacol grandios. Au participat deputatul de Satu Mare, Ioana Bran, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher. Spectacolul a fost deschis de corul ”Medieșana” din Medieș Aurit, dirijat de soții Petrovici.

Dr. Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare a luat cuvântul și a rostit vorbe care au mers la sufletul românilor. A vorbit despre însemnătatea zilei, despre prezența la Alba Iulia a delegaților oficiali aleși, care au votat în unanimitate Unirea cu România, de prezența acolo a peste 100.000 de români care au susținut istorica hotărâre. Vorbitorul a mai spus că noi cei de astăzi suntem generația Centenarului și trebuie să ne punem întrebarea ce lăsăm moștenire urmașilor? și să nu uităm că mai sunt răni nevindecate în istoria noastră.

Spectacolul a cuprins în program cântece patriotice în interpretarea lui George Negrea, acompaniat la percuție de Francisc Edmund Balog. A urmat programul Ansamblului ”Doruri sătmărene”, care activează sub îndrumarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițonale Satu Mare. Au fost prezentate frumoase dansuri codrenești. A fost aplaudat și Ansamblul folcloric ”Csodaszarvas” din Agriș, formația de dansuri germane ”Gemeinsam” din Satu Mare și Grupul vocal ”Miculeana” din Micula, dirijat de Loredana Morar.

Și Ansamblul Cununița și Cununița năzdrăvană, condusă de Leontina Dorca și Maria Carmen Sas au primit aplauze frenetice. Marian Buzilă a interpretat un grupaj de cântece sub genericul ”Dragu-mi-i de neamul meu”. Georgiana Marina este o interpretă apreciată și peste hotare. Recent s-a întors dintr-un turneu din SUA. Petrică Mureșan a fost îndelung aplaudat, sala l-a acompaniat atunci când a interpretat frumoase colinde. Spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a încheiat cu recitalul a doi îndrăgiți interpreți de muzică populară: Ioan Dordoi și Felix Galan. Ei au fost aplaudați cu căldură de publicul care a umplut până la refuz sala.

Crucea Roșie a oferit publicului fasole cu cârnați în Piața 25 Octombrie. La ora 17.30 manifestările de la Satu Mare s-au încheiat cu retragerea cu torțe, la care au participat militari, jandarmi și pompieri, o acțiune simbolică care cinstește memoria militarilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru Patrie.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 1, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.