„La Mulţi Ani” tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe!

În fiecare an, pe 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Un număr de 910.507 cetăţeni români, dintre care 727.351 bărbaţi şi 183.156 femei, îşi sărbătoresc cu această ocazie ziua onomastică, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din totalul româncelor, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877 – Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi 14.929 – Geta, în timp ce 505 femei poartă numele de Ghiţa. Un număr de 551.885 bărbați poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe, 146.574 de George, Gheorghiţă, Ghiorghiţă – 24.022, iar diminutivul Ghiţă este purtat de 4.870 de persoane.

30. Sf. Gheorghe

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. A urmat cariera militară şi a ajuns comandant în armata împăratului Diocleţian. În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toţi creştinii erau obligaţi să se lepede de credinţa în Hristos şi să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi în conştiinţa populară. Numeroase biserici îi poartă hramul. De asemenea, numeroase localităţi din România poartă numele de Sfântul Gheorghe. Unul din braţele Dunării este denumit astfel. Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezent şi pe steagul Moldovei medievale, trimis de Ştefan cel Mare mănăstirii Zografu de la Muntele Athos. Sfântul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române, care în ziua de 23 aprilie sărbătorește Ziua Forțelor Terestre. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 22, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.