Multiplu eveniment cultural: ”Arta în Țara Oașului, spirit ancestral prin pictură și sculptură”

Miercuri, 6 decembrie 2017, la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de artă sacră a artistului Alexandru Antioh Sibiceanu Manu, lansarea cărții ”Semne mnemonice – urme ale spiritului ancestral – metamorfozarea lor în pictură”, de asistent universitar dr. Doina-Laura Sibiceanu Marița, expoziția de sculptură în lemn a artistului plastic Dragoș Vasile și lansarea albumului antologic al autorului. Lansarea de carte a fost onorată de participarea președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Rus, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu.

Despre cartea Doinei-Laura Sibiceanu – Marița a vorbit dr. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela. El a precizat că această carte se bazează pe o temeinică documentare și demonstrează că Țara Oașului prezintă un bogat tezaur de cultură. Cartea prezintă semnele unei viziuni proprii a autoarei asupra culturii acestor locuri. O lume tradițională care a supraviețuit secolelor, trecând peste toate privațiunile. Autoarea este o foarte bună cunoscătoare a culturii tradiționale din Țara Oașului, aici și-a petrecut copilăria, cunoaște bine lumea tradițională a zonei. Ea face o adevărată arheologie culturală în lumea satului oșenesc. Cartea Doinei-Laura Sibiceanu Marița își găsește un loc important în cultura locală.

Cartea de 215 pagini are o prefață semnată de prof. univ. dr. Vasile Morar, de la Universitatea din București. Cartea este structurată în trei părți. Ea ne prezintă Pictura bisericii Sfinții Arhangheli/Dobricul Lăpușului, apoi forma ca metaforă plastică și Consubstanționalitatea simbolurilor primare cu semnul plastic și Metamorfoze.

Dr. George Vulturescu a precizat că asistăm la un moment de cultură excepțional pentru Țara Oașului. Recent a fost lansată cartea referitoare la Ioniță G. Andron, toate acestea întregesc efortul de a scoate la lumină tezaurul cultural al zonei. Oașul se află într-o efervescență culturală. Putem aminti aici și cartea scrisă de dr. Mihaela Grigorean, ”Un periplu al Frumuseții în Țara Oașului, Împletitul miresei”, carte apărută la Editura Ecou Transilvan. Noi toți ne mândrim cu asemenea personalități ale județului.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Dr. Felician Pop a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor doi autori care și-au lansat cărțile. I-a numit doi artiști de mare valoare. Cartea doamnei Sibiceanu a fost caracterizată ca fiind un monolog interior, autoarea răspunde la numeroase întrebări în cartea sa. La Vasile Dragoș a remarcat o surprinzătoare viziune asupra lumii, el își imaginează lucrarea finită și caută să ajungă la ea, menționând că artistul ”are o profunzime aparte asupra realității”.

Autorii au mulțumit tuturor acelora care au colaborat la realizarea proiectului lor, care a însemnat multă muncă. Cei prezenți în sala mică a Consiliului Județean au vizionat apoi un film care îl are ca erou pe poetul țăran Grigore Marița Găleanu, un rapsod al Țării Oașului, înregistrări realizate în anii 2009 și 2011. În imagini apar și câțiva dintre poeții sătmăreni plecați prematur dintre noi: Ion Bala, Ion Vădan, Ovidiu Suciu.

Participanții la vernisajul expoziției și la lansarea cărților au asistat la un program de colinde realizat și oferit de: elevii Școlii Gimnaziale din Tarna, George Negrea, grupul ”Florile Tărnii”, Raluca Dumitru și Corul Bisericii Ortodoxe din Turț.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 6, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.