La Centrul Cultural Poesis a fost sărbătorit criticul și istoricul literar Gheorghe Glodeanu, la împlinirea a 60 de ani

Ziua de 9 decembrie a fost o zi de sărbătoare pentru iubitorii de literatură sătmăreni, care l-au avut în mijlocul lor pe criticul și istoricul literar, profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu care a împlinit vârsta de 60 de ani, ocazie cu care a lansat o carte biobibliografică, apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Pe sărbătorit au venit să-l felicite: Dumitru Păcuraru, dr. George Vulturescu, Zamfir Danciu din partea Direcției pentru Cultură, dr. Alexandru Zotta, dr. Aurel Pop, Ioan Nistor, dr. Ovidiu T. Pop, Voicu D. Rusu, Ioan Mureșan, drd. Marta Cordea, Gherman Cristina, Mihai Sas, Ioan Tipu Sălăjanu, Vasile Nechita, Ioan Anițaș și alții. Moderatorul evenimentului a fost dr. George Vulturescu.

Primul care a luat cuvântul a fost din partea instituției gazdă, Dumitru Păcuraru, care a vorbit despre sărbătorit, numindu-l cel mai mare critic și istoric literar și i-a urat ”La mulți ani”, multă sănătate și putere de muncă. Cuvinte de apreciere la adresa întregii activități literare a sărbătoritului au fost rostite de cunoscutul poet Ion Mureșan, care l-a caracterizat ca cel mai mare critic literar din generația lui. Este de asemenea și un remarcabil cadru didactic universitar și i-a urat din tot sufletul ”La mulți ani”.

În intervenția sa, George Vulturescu a spus că pentru noi toți Gheorghe Glodeanu este un reper al literaturii transilvane de care suntem foarte mândri noi sătmărenii. Are o operă și o activitate universitară remarcabilă. Gheorghe Glodeanu a fost și este implicat în viața cetății, a fost unul dintre membrii colectivului care a inițiat după revoluție apariția revistei Poesis, el fiind alături de cenaclul literar sătmărean. Are colaborări în majoritatea revistelor literare de prestigiu din țară. A promovat din Carei la universitatea clujeană, este un produs al Clujului, a spus George Vulturescu, de acolo de unde provin majoritatea profesorilor, inginerilor, medicilor, juriștilor, economiștilor din Satu Mare. Pe lângă critică literară el face cinste și Școlii doctorale. Personal a contribuit mult la ridicarea nivelului științific al Universității din Baia Mare, contribuții de seamă și la editarea revistei literare Nord Literar.

Pe lângă felicitările adresate sărbătoritului, scriitorul Ioan Nistor a vorbit și despre volumul aniversar lansat cu această ocazie. Volumul conține scrieri, amintiri, relații avute de sărbătorit de-a lungul vieții. L-a numit un om deosebit ”care nu a supărat niciodată pe nimeni”. El este un model de om de cultură. ”Se situează peste limita minimă a profesiunii, are o forță debordantă de muncă”. ”Gheorghe Glodeanu vine la Satu Mare cu geanta plină de cărți, intervențiile sale în public sunt primite cu plăcere, el reușește să cucerească auditoriul”, a spus scriitorul Ioan Nistor.

Din partea Direcției de Cultură Satu Mare, Gheorghe Glodeanu a fost felicitat de către directorul acestei instituții, Zamfir Danciu. Directorul Editurii Citadela, dr. Aurel Pop, de asemenea i-a urat ”La mulți ani” și putere de muncă. Ca și editor, dr. Aurel Pop s-a dedicat tipăririi unor lucrări despre poeți și scriitori care au trecut la cele veșnice, au apărut în acest sens peste 40 de cărți. Acum s-a gândit să editeze și cărți despre scriitorii în viață, care împlinesc o anumită vârstă. Stau mărturie în acest sens volumele dedicate dr. Alexandru Zotta și acum dr. Gheorghe Glodeanu.

Sărbătoritul a fost felicitat călduros și de către Voicu D. Rusu, care a mărturisit că va citi cu plăcere cartea autobiografică și i-a urat ”Tinerețe fără bătrânețe”. Mai multe despre sărbătorit și opera lui a vorbit dr. Alexandru Zotta. Gheorghe Glodeanu s-a născut la 9 decembrie 1957 în localitatea Carei. Aici a urmat clasele generale și liceul. A studiat apoi la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. După absolvire a lucrat ca profesor de română la Liceul industrial nr.5 din Satu Mare. Din 1991 a devenit inspector școlar de specialitate, apoi cadru didactic universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Nord Baia Mare. În anul 1996 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza ”Poetica romanului românesc interbelic. O posibilă tipologie a romanului”.

În 1981 a debutat în revista Transilvania, colaborând apoi la cele mai prestigioase reviste literare din țară. A fost unul dintre fondatorii revistelor ”Poesis”, ”Pleiade”, ”Archeus”, ”Nord Literar”. Editorial a debutat cu volumul de eseuri ”Fantasticul în proza lui Mircea Eliade (1993). Opera lui cuprinde zeci de titluri sute de studii și articole. În ultimul an a editat volumele ”Patru prozatori de avangardă” și ,,”Scriitori, cărți, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”.

În final, sărbătoritul a mulțumit tuturor pentru prezența la această manifestare, pentru urările făcute. A recunoscut că citește foarte mult ”tot ce se poate ști despre literatura română, în special interbelică și contemporană”. A mai vorbit despre cărțile care sunt în curs de apariție sau proiectate să le scrie. A vorbit despre împrejurările în care s-au născut unele din cărțile sale și cea aniversară care a fost lansată. Auditorul a aflat și o serie de lucruri interesante despre relația dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, relația dintre Mircea Eliade și Maitreyi. ”Am o stimă deosebită pentru un om deosebit, care onorează cultura sătmăreană” a spus în încheiere dr. George Vulturescu.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 9, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.