Dr. Ovidiu T. Pop și-a lansat la Biblioteca Județeană Satu Mare volumul ”Din jurnalul unui… matematician”

Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare s-a dovedit neîncăpătoare marți, 12 decembrie cu ocazia lansării unui nou volum semnat de dr. Ovidiu T.Pop, ”Din jurnalul unui… matematician”, apărut la Editura Citadela din Satu Mare. Au vorbit despre cartea autorului, editorul dr. Aurel Pop, criticul literar dr. Alexandru Zotta, drd. Marta Cordea și dr. Viorel Câmpean, care a fost și moderatorul evenimentului.

În cuvântul ei, drd. Marta Cordea a vorbit despre omul Ovidiu T. Pop care este un adevărat intelectual, cu o vastă cultură și cu preocupări multilaterale. Vorbitoarea a făcut precizări cu privire la genealogia prezentă în carte, autorul având origini într-o familie de intelectuali, părinții lui au fost cadre didactice. Tatăl lui, Tiberiu, a fost întotdeauna de părere că profesorii trebuie să fie modele umane de urmat. Tatăl său a învățat generații de elevi limba română. Pentru el, a ști limba română nu înseamnă să vorbești frumos, ci să vorbești corect. Vorbitoarea s-a referit și la bogata activitate a prof. dr. Ovidiu T. Pop din cadrul Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.

Autorul se declară în primul rând matematician. În anul 2006 a dobândit titlul de doctor și a publicat până acum 157 de articole metodico-științifice în diferite reviste din țară și străinătate. Este autor și coautor a numeroase cărți de matematică, de istorie locală și autor al unui volum de eseuri. Din inițiativa lui, din anul 2012 se editează volumele din seria ”Caietele eminescienilor sătmăreni”. Ovidiu T. Pop este și un foarte bun istoric, dragostea pentru acest domeniu a moștenit-o de la tatăl său. A scris numeroase microeseuri care au apărut în revistele ”Citadela” și ”Mărturii culturale”.

Dr. Alexandru Zotta este cel care a prefațat cartea. Domnia sa susține că Ovidiu T. Pop este un eminent matematician, profesor, un cercetător ”preocupat de avansarea cunoștințelor în domeniul matematicii”. Din cartea lui aflăm lucruri interesante despre familia lui. Preocupările pentru istorie constituie o surpriză plăcută, a spus dr. Alexandru Zotta. El colaborează foarte bine cu foști și actuali profesori ai Colegiului. Cele 35 de schițe satirice cuprinse în volum constituie o nouă surpriză. În ele, autorul evaluează lumea cu exigență, creând și un personaj propriu, Noțică. Totul dovedește că este un bun cunoscător societății în care trăiește. Dr. Alexandru Zotta a apreciat că autorul a scis o carte atractivă pe care fiecare o va citi cu plăcere.

Editorul dr. Aurel Pop l-a caracterizat pe autor ca fiind un om curajos deoarece și-a publicat amintirile în timpul vieții, când alții au curajul să accepte publicare după ani de zile, după trecerea lor în eternitate. A vorbit despre buna colaborare cu autorul, care durează de 8 ani și speră că această colaborare va continua, și se va materializa în noi cărți.

Dr. Viorel Câmpean a rostit cuvinte de caldă prietenie și apreciere la adresa dr. Ovidiu T. Pop, cu care colaborează foarte bine în cadrul colectivului redacțional a revistei ”Mărturii culturale”. Ovidiu T. Pop este înconjurat de foarte mulți prieteni care îl încurajează și ajută în demersul lui scriitoricesc. Au fost rostite aprecieri la adresa cărții, structura pe capitole: Date despre familie, Eminescieni sătmăreni, Cultură și prietenie, Schițe și Din jurnalul lui Noțică. Cărțile sale demonstrează o dragoste constantă pentru scris. Ovidiu T. Pop a înțeles că adevăratul comandament a unui intelectual este scrisul. În cursul lunii decembrie 2017 va mai lansa o carte cu privire la activitatea organizațiilor de tineret de la C.N.M.E., iar în ianuarie 2018 va lansa o carte la Beiuș.

Din sală au mai luat cuvântul poetul și epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu, jurnalistul Ioan Anițaș, directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan și profesorul și omul de cultură Teodor Curpaș. Profesorul Teodor Curpaș a spus că Ovidiu T. Pop este un bun patriot și român, un familist convins, dar care nu-i iartă în schițele lui pe cei care au ocolit școala. Din lucrarea autorului a fost citat definiția pe care acesta îl dă cărții. ”Ce este… o carte? Este o parte din …niște oameni, deci conține …fericire și durere! Este cea mai…puternică invenție umană! De ce? Deoarece, informația dintr-o carte înseamnă …putere! Tot ce a făcut omenirea în timp, se regăsește în cărți. Cartea conține momente din evoluția și istoria umană. Cartea conține…cultură umană!”.

În final dr. Ovidiu T. Pop a mulțumit tuturor pentru prezență, că au fost prezenți atât de mulți la lansarea cărții sale. A mulțumit tuturor celor care l-au ajutat în redactarea cărții. A recunoscut că această carte a apărut ca urmare a încurajărilor primite de la editorul dr. Aurel Pop, el însuși un împătimit al scrisului. Ovidiu T. Pop a oferit celor prezenți volumul său cu obișnuitele dedicații.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.