La Biblioteca Județeană Satu Mare a fost lansat volumul ”De la Gidani la Sătmărel – contribuții monografice”

Luni, 18 decembrie, de la ora 14.00, în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc un eveniment editorial de excepție, lansarea primei monografii tipărite a localității Sătmărel, azi cartier al municipiului Satu Mare. Autorii volumului sunt istoricii sătmăreni dr. Viorel Ciubotă, dr. Viorel Câmpean și muzeografa Mihaela Sălceanu. Cartea a apărut la editura Citadela, director dr. Aurel Pop și numără aproape 200 de pagini în format A4.

După cuvintele introductive din partea directorului adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care i-a prezentat pe autori și personalitățile prezente la această lansare, a spus că acest volum s-a scris pe baza numeroaselor documente, cercetate de istoricii autori, este o carte cu o bogată bibliografie, însemnând un excelent instrument de lucru pentru istoricii care vor veni. Cartea a fost realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare.

Dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, a amintit că apariția cărțiise înscrie în șirul de volume monografice lansate în acest an. Cartea este rezultatul unei colaborări exemplare dintre cei trei autori. Ei sunt un colectiv puternic de cercetare. Volumul în sine oferă o lectură plăcută celor care doresc să afle evoluția de-a lungul timpului a localității Sătmărel. ”Avem în față o abordare științifică, surprinde faptul că o localitate așa de mică a dat atâția oameni de mare valoare. Surprinde apoi ancorarea acestei mici localități la toate marile evenimente din istoria noastră. Românii din Sătmărel au fost întotdeauna alături de frații lor de dincolo de Carpați”, a spus vorbitoarea.

Un eveniment important în istoria localității a fost data de 25 septembrie 1871, darea în folosință a liniei de cale ferată Satu Mare – Debrecen. Locuitorii din Sătmărel au donat bani pentru armata română în 1877, în vremea Războiului pentru Independență. Locuitorii Sătmărelului au combătut ideea înființării Episcopiei de Hajdudorog, însuflețiți de părintele Ioan Mihalca, apărându-și limba și credința. 47 de locuitori din Sătmărel au murit pe fronturile Primului Război Mondial, 12 au căzut în al Doilea Război Mondial, iar un număr de 700 s-au refugiat după Dictatul de la Viena din august 1940.

Inginerul Ionel Costescu, președintele Asociației ”Codrenii”, a vorbit despre unele legături ale celor din Hodișa cu cei din Sătmărel. Cele două localități s-au subordonat cândva Episcopiei de la Cuța, având multe în comun. Primele atestări documentare sunt apropiate, 1215 pentru Sătmărel și 1272 pentru Hodișa. Vorbitorul a mai amintit despre familiile de români înnobilați, plecarea unor familii în America pentru a găsi un trai mai bun. Cartea este o lucrare captivantă, a spus vorbitorul, autorii ei merită toate laudele noastre.

Editorul dr. Aurel Pop a vorbit despre însemnătatea zilei în care este lansată cartea, fiind ziua de naștere a cărturarului Nae Antonescu și declanșarea, în decembrie 1989, a mișcărilor anticomuniste de la Timișoara. Personal a ridicat din nou problema elaborării unei monografii a municipiului Satu Mare. Poate că acest proiect va prinde contur în anii care vin. Apariția monografiei Sătmărelului bucură pe toată lumea și speră să fie urmată de alte monografii ale localităților.

Dr. Viorel Ciubotă a recunoscut că față de anul 1976, când a venit la Satu Mare, când erau prea puține cărți scrise în românește despre Satu Mare, în ultimele decenii, și mai ales după 1990 s-au făcut pași mari în această direcție, au fost scrise cărți care ar umple o bibliotecă întreagă. Domnia sa s-a mai referit și la intenția ca în anul Centenar care vine, să fie tipărit un dicționar al personalităților care au reprezentat acest ținut la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Dintre autori a mai luat cuvântul Mihaela Sălceanu, care a vorbit despre munca uriașă de care a fost nevoie pentru depistarea și studierea documentelor istorice. Dr. Viorel Câmpean a remarcat că demult nu s-a vorbit atât de frumos despre o carte de istorie ca despre Contribuțiile monografice ale Sătmărelului. A amintit că au fost mai mulți oameni, intelectuali ai Sătmărelului care au lăsat însemnări valoroase despre localitate, printre aceștia se numără părintele protopop Alexandru Tincu. Vorbitorul a mai menționat că s-ar fi dorit o prezență mai mare la această lansare a locuitorilor din Sătmărel. Poate la primăvară autorii se vor întâlni cu cei din Sătmărel, la o lansare a cărții la ei acasă.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 decembrie 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.