Ultima „Confesiune” din acest an îi aparține scriitorului, traducătorului și percuționistului Francisc Edmund Balogh

Biblioteca Județeană Satu Mare Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Cenaclul „Cronograf” și Asociația Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, vă invită la o nouă întâlnire, organizată în cadrul proiectului cultural ,,Confesiunile cărturarului”. Evenimentul se va delula joi, 21 decembrie 2017, cu începere de la ora 14.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. La ultima întâlnire cu cititorii din acest an va fi prezent scriitorul, traducătorul și percuționistul Francisc Edmund Balogh, urmând ca și pe parcursul anului 2018 alți scriitori sătmăreni să participe la întâlnirile cu cititorii, sub cupola aceluiași eveniment, „Confesiunile cărturarului”, în ultima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice.

Francisc Edmund Balogh s-a născut la 26 decembrie 1978 la Satu Mare. Studiile primare le-a făcut pe băncile Liceului de Arte „Aurel Popp”, obiectul principal de studiu fiind percuția, după care a urmat studiile liceale la actualul Colegiu Național „Doamna Stanca”, la clasa de filologie-istorie (1993-1997) .

În perioada 2003-2005, își continuă studiile în domeniul asitenței sociale și pedagocice, absolvind Școala Postliceală Sanitară din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, filiala Satu Mare. În anul 2009, absolvă Colegiul American „Everest” din Toronto, Canada, specializarea Administrarea afacerilor.

Activitatea profesională: În anul 1997 scrie pentru cotidianul „Informația Zilei”; în perioada 2001-2004, a predat limba engleză și limba franceză la mai multe școli din județul Satu Mare, ca profesor suplinitor. În anul 2005, revine la prima lui profesie, cea de jurnalist, și scrie la cotidianul „Bulevardul știrilor”, fiind coordonator al paginii culturale. În perioada 2006-2007, este agent de ralații cu clienții în cadrul lanțului de restaurante fast food „Tim Hortons” din Toronto, Canada. Tot în orașul canadian Toronto îl regăsim ca asistent administrator de proprietate, 2007-2008.

Versurile lui apar în „Informația zilei”, „Glasul Sătmarului”, „Glasul Maramureșului”, „Poesis” și „Citadela”. Este prezent în Antologia „Cuvinte din Nord”, vol. I și II, apărută la Editura Solstițiu în 2003, respectiv 2004.

Volumul de debut, „Melancolia lumilor paralele”, apare în anul 2006, la Editura Scriptorium Baia Mare. În anul 2013, împreună cu soția lui, Iulia Olaru, publică volumul de versuri „Canon”, la Editura Citadela. Despre acest volum, Felician Pop scria în prefața Poemul, ca o apocalipsă reversibilă: „Cei doi poeți, pe care destinul i-a adunat într-o casă, iar talentul într-o carte, își aleg cu grijă trăirile și le țes într-un filigran de confesiuni disparate, dar care–spectral–își așează culorile componente într-o lumină aproape vizibulă, coerentă, amară și totuși, atât de senină”.

În 2015, tot la Citadela, cei doi soți, Iulia Olaru și Francisc Edmund Balogh, publică al doilea volum de versuri, „Clarobscur și fum”, tradus în limba maghiară sub titlul „Félhomály és füst”.
În anul 2017 traduce în limba engleză „Din Oaș în Paști: Album fotoetnografic – Țara Oașului”, apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.

Este membru în cenaclurile literare „Cronograf” și „Afirmarea”. Pe plan muzical, a fost membru al formației de muzică „Nashpa sound” cu care a concertat în Toronto, Montreal și Quebec și a colaborat cu formația „Ava Brava Rialca” din Cuba.
Membru al formației „Transkloud”, este implicat în variate proiecte muzicale care i-au adus fructuoase colaborări cu formații din Satu Mare și din județele învecinate și cu numeroși soliști vocali.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice locale, manageri și directori de instituții, oameni de cultură, jurnaliști, prietenii și colaboratorii lui Francisc Balogh și ai instituțiilor organizatoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 21, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.