A apărut numărul 18, ultimul din anul 2017 al revistei de opinie și atitudine ”Mesagerul Albastru”

În ultimul număr pe anul 2017, revista de opinie și atitudine ”Mesagerul Albastru” publică sub semnătura lui Ioan Andreica mai multe materiale care semnalează aparițiile editoriale: Ioan Romeo Roșiianu ”Împlinirea cuvintelor”, Editura Grinta Cluj-Napoca (poezie); George Tei ”Rătăcind în sentimente”, o frumoasă carte de iubire, Editura Detectiv literar; Ioan Potop, ”Tărâmuri sufletești”, Editura ENESIS, Baia Mare (poezie); Milian Oros, ”Jurnalul”, Editura ENESIS, Baia Mare (roman de dragoste).La rubrica Poezie, semnează un grupaj de poeme poeta Andra Duminică, studentă în anul III la A.S.E. București. Poeta a obținut Premiul III la Festivalul de poezie ”Costache Conachi” din Tecuci în anul 1995. Un alt grupaj de poeme aparține poetei Doina Barbu – Călărași, tot studentă la București.

La rubrica ”Atitudini” remarcăm mai multe eseuri: Andrei Canelu ”O fi grădina Domnului?” ; Dumitru Țimerman ”Prima iubire și singurătatea”; Felician Pop, ”Mândria română. Românul: mândru și depresiv”; Andrei Canelu ”Când zeii se supără?”.

Profesorul Ioan Andreica, în eseul ”Profesorul Nicolae Pop peste hexagonul Apei”, face o frumoasă prezentare a ilustrului profesor și artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, care are o bogată activitate didactică, a fost director al școlii din localitate și director al Căminului Cultural. Profesorul Nicolae Pop a participat la peste 70 de expoziții de grup și individuale, atât în țară cât și în străinătate. A colaborat și colaborează la numeroase reviste de cultură și a publicat trei cărți: ”Apa – file de istorie”, ”Gânduri și flori”, ”Reflexii în timp”. Un alt eseu al profesorului Ioan Andreica este dedicat lui Toma G. Rocneanu, cronicarul Cenaclului Liga Scriitorilor Români – filiala Maramureș, dascăl, epigramist și scriitor.Maria Gârbe, în eseul ”Tristețea unei duminici la plecarea Mariei Maris Dărăban”, dedică cele mai frumoase gânduri memoriei pictoriței născute la Apa în 19 decembrie 1956 și plecată prematur, lăsând un gol imens în urma ei, la 16 iulie 2017. Maria Maris Dărăban a absolvit Liceul de Artă din Baia Mare și apoi Institutul de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, membră a Association Culturelle Trres des Arts din Franța.

Revista este ilustrată de pictorii Robert Zolpcsuk, Ștefania Adela Pop, Maria Mariș Dărăban și Nicolae Pop.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 4, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.