A fost lansată monografia Colegiului Național ”Ioan Slavici” Satu Mare (1842-2017)  

Joi, 18 ianuarie, în sala festivă a Colegiului Național ”Ioan Slavici” a avut loc un eveniment cultural de excepție. A fost lansată monografia colegiului, lucrare apărută la Editura Citadela, avându-l ca autor pe profesorul Radu David. Evenimentul a fost onorat de prezența prefectului județului Satu Mare, Darius Filip, primarului municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarului municipiului Satu Mare, Doina Feher, PSa Eugen Schömberger, episcop romano-catolic de Satu Mare și profesorului Călin Durla, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

Au fost prezenți numeroși profesori, foști și actuali ai colegiului, fostul elev academicianul dr. Liviu Pop. Monografia colegiului național apare în anul în care se împlinesc 175 de ani de la înființarea școlii, a călugărițelor din Congregația Surorilor de Caritate Sfântul Vincențiu de Paul și în ziua în care s-au împlinit 170 de ani de la nașterea patronului spiritual al școlii, Ioan Slavici.

Evenimentul cultural a debutat cu un cuvânt de salut a directorului colegiului național, profesor Simona Maria Păcurar și cuvântul directorului adjunct, prof. dr. Alina Dragoș După intonarea Imnului de stat, directorul colegiului a mulțumit autorului monografiei, profesorului Radu David, pentru munca, perseverența și dăruirea de care a dat dovadă în elaborarea volumului. Colegiul Național ”Ioan Slavici” se mândrește cu performanțe de invidiat, a dat de-a lungul anilor absolvenți care fac cinste școlii. Au fost rostite cuvinte de mulțumire pentru toți aceia care au păstrat documentele privind istoria școlii. S-a spus că episcopul de vrednică amintire Hám János are un merit mare în întemeierea acestui așezământ școlar.

Prof. dr. Alina Dragoș, în calitate de director adjunct a spus că asistăm la o nobilă ipostază, lansarea primei monografii a colegiului, autorul, prof. Radu David are un merit incontestabil în așternerea pe hârtie a istoriei colegiului. Volumul este un elogiu adus înaintașilor.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a rostit de asemenea cuvinte de apreciere față de inițiativa editării acestei monografii. Personal apreciază foarte mult învățământul de calitate care se face la acest colegiu, care este fără îndoială o instituție de învățământ de top. Colegiul obține an de an rezultate excepționale, aici lucrând un corp profesoral de elită.

PSa Eugen Schömberger, episcop romano-catolic de Satu Mare a felicitat întregul corp profesoral pentru munca depusă și a urat mult succes și pe mai departe în nobila misiune pe care o au cadrele didactice. Școala are meritul a a pregăti oameni foarte buni pentru societate. Personal se bucură că instituțiile întemeiate de către înaintași servesc în continuare scopului pentru care au fost înființate. PSa dorește ca actualul colegiu să folosească mult timp de acum încolo clădirile în care funcționează.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor a făcut un anunț. Contractul de închiriere se va prelungi, iar colegiul național poate să funcționeze în continuare fără probleme. Școala are o tradiție de 175 de ani. Primarul municipiului Satu Mare a vorbit despre nobila misiune pe care o au cadrele didactice de a educa și pregăti generațiile de elevi potrivit cerințelor actuale. Primăria Satu Mare se va implica și în continuare ca la acest colegiu să se facă un învățământ de calitate.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, a mărturisit că a fost mai mulți ani cadru didactic la acest colegiu, pentru ea fiind onorant să participe la lansarea monografiei. Cunoaște foarte bine că aici cadrele didactice lucrează cu dăruire și mult profesionalism. Aici de-a lungul anilor s-au format generații de profesioniști în toate domeniile. Colegiul merită toate felicitările pentru rezultatele foarte bune.

Și pentru profesorul Călin Durla, inspectorul școlar general al ISJ Satu Mare, lansarea monografiei a fost un moment de sărbătoare pentru întreg învățământul sătmărean. Absolvenții colegiului sunt o mândrie pentru toți, aici predau cadre didactice de elită. Inspectoratul Școlar Județean are o foarte bună colaborare cu autoritățile locale și județene, iar multicultural, județul Satu Mare cunoaște o foarte bună colaborare interetnică. Toate cultele religioase din județ contribuie la buna colaborare interetnică.

În minutele următoare, elevul Emanuel Silaghi a interpretat la vioară ”Balada” de Ciprian Porumbescu, iar pe ecranul de lângă scenă au fost proiectate imagini din istoria colegiului. Directorul Colegiului Național ”Doamna Stanca”, prof. Anamaria Marușca a transmis salutul corpului profesoral și al elevilor de la colegiul pe care o conduce. L-a ferlicitat pe autorul monografiei, pentru lucrarea sa monumentală.

Fostul elev al colegiului, academician dr. Liviu Pop, din anul 2004 a fost decanul Facultății de Drept din Cluj-Napoca, anterior judecător la Curtea de Apel Cluj, a apreciat ziua de astăzi ca o zi în care s-a petrecut un eveniment, unul care va rămâne în conștiința tuturor. Se împlinesc 175 de ani de la întemeierea școlii și 170 de ani de la nașterea patronului spiritual Ioan Slavici, întemeietorul romanului românesc. Lansarea monografiei se face în anul Centenarului Marii Uniri. Acad. Liviu Pop a mărturisit că pentru el cei patru ani petrecuți în acest liceu s-au pus bazele culturii sale generale, și atunci ca și acum, școala a avut profesori de mare valoare.

Unul dintre cei mai vechi și mai merituoși profesori ai liceului prof. dr. Paul Achim a prezentat pe larg aspecte din istoria colegiului, aspecte mai puțin cunoscute, despre meritul episcopului Hám János în întemeierea acestui așezământ școlar. Faima colegiului vine de la cadrele didactice, de la dotarea la nivelul epocii a școlii, de la biblioteca ei de renume. Până în anul 1969 colegiul a avut la dispoziție o suprafață de peste 2 ha, cu o frumoasă curte și un parc. Au mai luat cuvântul foști elevi, profesori și directori ai colegiului.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 19, 2018. Filed under Cultură, Educație, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.