Expoziție fotodocumentară la Biblioteca Județeană Satu Mare, dedicată lui Vasile Lucaciu

Luni, 22 ianuarie 2018, în Sala Multimedia de la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției ”Dr. Vasile Lucaciu, o viață închinată Marii Uniri” care a marcat împlinirea a 166 de ani de la nașterea marelui cărturar român. Evenimentul s-a derulat sub sigla Centenarului Marii Uniri, organizat la inițiativa și cu implicarea celor doi bibliotecari din Compartimentul Fond de patrimoniu, carte rară, cercetare, conservare: drd. Marta Cordea și dr. Viorel Câmpean.

În ziua de 22 ianuarie se împlinesc 166 de ani de la nașterea în comuna Apa, județul Satu Mare a celui care avea să devină un adevărat apostol al neamului românesc, cunoscut și sub numele de ”Leul de la Șișești”. Dr. Vasile Lucaciu a fost atât un părinte spiritual al neamului său, cât și un neînfricat luptător pentru cauza românilor. A fost deopotrivă cărturar și om politic. S-a remarcat în anii elaborării Memorandului românilor, sperând în mărinimia curții imperiale de la Viena în satisfacerea revendicărilor românești.

Nu numai că vocea poporului român nu a fost ascultată, dar autorilor acestui istoric document li s-a înscenat un proces în urma căruia dr. Vasile Lucaciu a fost condamnat la 5 ani închisoare, fiind considerat autorul moral al documentului. Dr. Vasile Lucaciu s-a apărat cu demnitate și curaj la procesul de la Cluj, transformându-se în acuzatorul regimului dualist care răpea limba și naționalitatea românilor. Vasile Lucaciu a contribuit prin tot ce a făcut la trezirea conștiinței naționale, a fost un adevărat luminător al poporului său.

Lupta lui a fost încununată de succes în urma acțiunilor energice ale armatei române, a istoricei hotărâri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Expoziția de la Biblioteca Județeană Satu Mare are drept obiectiv readucerea în memoria sătmărenilor a personalității acestui neînfricat luptător.

Evenimentul de la Biblioteca Județeană a fost moderat de către directoarea adjunctă a instituției, Paula Horotan. Momente importante din viața și activitatea lui Vasile Lucaciu au fost prezentate de către dr. Viorel Câmpean. Vizitatorii au la dispoziție exponate fotodocumentare, volume din opera sărbătoritului precum și câteva din lucrările care i-au fost dedicate. Vizitatorii pot afla și aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea dr. Vasile Lucaciu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 22, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.